Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Avrupa'daki sorunlar ve küresel büyüme endişelerini değerlendirmek üzere bugün toplanacak. MB son olarak 2006 Haziranı'nda olağanüstü toplantı yapmıştı.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, bazı Avrupa ülkelerindeki kamu borcu sorununa ve küresel büyüme görünümüne ilişkin yakın zamanda artan endişeleri değerlendirmek üzere bugün toplanacak.
Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, "Kurul saat 10.00-12.00 arası değerlendirmelerini yapacak ve kararını saat 12.00'de bir basın duyurusu ile açıklayacaktır. Duyuru internet sitesinde yer alacaktır" denildi.
Merkez Bankası'nın açıklaması sonrasında dolar/TL, 1.7220 seviyelerinden 1.7120'lere kadar geriledi. Ancak kur yeniden 1,72'ye çıktı.
Merkez Bankası son aylık toplantısını 21 Temmuz'da gerçekleştirmişti. Bankanın bu ayki olağan toplantısı 23 Ağustos'ta yapılacaktı.
Analistler, bugünkü toplantı sonucunda yüzde 1.5 olan gecelik borçlanma faizini artırarak faiz koridorunun daraltılmasını beklerken, yabancı para cinsi zorunlu karşılık oranlarında indirim ve döviz satış ihalelerinin de toplantıda gündeme gelebileceğini belirtiyorlar.
SON 'ACİL' TOPLANTI 2006'DAYDI
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, son olarak 2006 Haziran'da yine bir olağanüstü ara toplantı gerçekleştirmişti. O dönemin gerekçesi de yine küresel ekonomide yaşanan gelişmelerdi. PPK, 25 Haziran 2006'daki toplantıya 5 gün kala, 20 Haziran'da, hem de bir pazar günü "piyasalardaki son gelişmeleri değerlendirmek ve alınacak önlemleri tartışmak üzere" ara toplantı yaptı. Dönemin Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz başkanlığında toplanan kurul, sert faiz artırımına gitmiş ve gösterge faizi 225 baz puan yukarı çekmişti. Banka bir yandan da TL'deki değer kaybını önlemek için döviz satışına başlamıştı. PPK açıklamasında, küresel gelişmeler nedeniyle gelişen ülkelere fon akışının daraldığı vurgulanmıştı.
4 AĞUSTOS 2011







