İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0507:3808:2312:5315:3817:5719:25
Kabe

ABD Libya’ya askeri malzeme satmış

ABD Libya’ya askeri malzeme satmış
Dünya
|

Sızdırma belgeleri yayınlanan WikiLeaks’in iki gündür internete koyduğu 75 bin belge arasında dikkat çeken bazı başlıklar şöyle:

Sızdırma belgeleri yayınlanan WikiLeaks’in iki gündür internete koyduğu 75 bin belge arasında dikkat çeken bazı başlıklar şöyle:

- KADDAFİ’NİN ‘AB’ HAYALİ:

16 Nisan 2009 tarihli, ABD’nin Trablus Büyükelçiliği kriptosuna göre Libya lideri Muammer Kaddafi, Trablus’ta yapılan bakanlar düzeyindeki olağanüstü toplantıda, Afrika Birliği’ni Avrupa Birliği benzeri uluslarüstü bir birlik haline getirmeyi önerdi.

- LİBYA’YA ABD SİLAHI:

Bir başka belgede, Libya hükümetinin ABD Senatörü ve Cumhuriyetçilerin son başkan adayı John McCain’in 2009’daki Trablus ziyaretinden önce Washington’dan “ölümcül silahlar” satın almak istediği belirtiliyor. McCain bu konuda Libya’ya yardımcı olacağı sözü verdi. Ayrıca ABD, 2 yıldan kısa bir süre önce Libya’ya üçüncü ülkeler vasıtasıyla askeri malzeme satıyormuş.

- ELÇİDEN BAKANA İLAÇ TEHDİDİ:

26 Nisan 2004 tarihli kriptoya göre dönemin ABD Büyükelçisi Eric Edelman, Amerikan ilaç şirketlerinin lobi faaliyetlerinin ardından dönemin Sağlık Bakanı Recep Akdağ’dan randevu aldı. Ankara’nın uygulamaya hazırlandığı yeni ilaç politikaları nedeniyle Amerikan ilaç şirketlerinin mağdur olduğunu, “jenerik” ilaçların pazarda daha büyük pay sahibi olması nedeniyle araştırma ve geliştirmeye büyük paralar yatıran orijinal ilaç firmalarının zarar ettiğini, yatırımlarının karşılığını alamamaları halinde Türkiye’ye yatırım yapmayı keseceklerini söylemiş.

Bakan ise ilaç şirketlerinin dayatma yapması durumunda Türkiye’nin gerekli koruyucu tedbirleri alacağını söylemiş.

- TÜRKİYE’DE İNSAN DENEYİ Mİ:

30 Nisan 2004 tarihli, Ankara Büyükelçiği çıkışlı kripto bilmece gibi. Dönemin ABD Büyükelçisi Eric Edelman “Yabancı kurumları da içeren ve yeni teklif edilen bir araştırma projesinin dış siyasi etkileri -Türkiye” başlıklı bu kriptoda şöyle yazıyor: “İnsan ve hayvan deneklerin onaylanması beklenirken, Büyükelçilik teklif edilen ve kısmen Türkiye’de yapılacak bu projeye karşı çıkacak bir dış politik neden görmüyor.”

HÜRRİYET / 26 AĞUSTOS 2011

AKRA