Ele geçirelen belgelere göre bazı etkili Amerikalıların, Libya'da ayaklanmanın başlamasından bu yana Libya lideri Muammer Kaddafi'ye tavsiyelerde bulunduğuna işaret eden bilgiler bulunduğu öne sürüldü.
El Cezire'nin haber yapımcısı Cemal El Şeyyal, muhaliflerin ele geçirmesinin ardından Libya istihbarat kurumunun başkent Trablus'taki merkezine girme imkânı bulduğunu, ortaya saçılan dosyalar arasında, Amerikalı yetkililerin Kaddafi'ye tavsiyelerde bulunduğunu gösteren gizli dosyalar elde ettiğini anlattı.
El Şeyyal, istihbarat merkezine yaptığı ziyaretin ardından, karargâhta "Lockerbie" ya da "IRA"ya (İrlanda Cumhuriyet Ordusu) ait dosyalar aradığını, ancak çevrenin çok dağınık olduğunu belirtti. Muhalif muhafızlarının, kendisini istihbarat kurumunun Kaddafi rejiminin en korkulan kişilerinden olan başkanı Abdullah El Sinnusi'nin bürosuna götürdüğünü, Elsinnusi'nin masasında onlarca "çok gizli" yazılı belge gördüğünü aktaran El Şeyyal, Lübnan'daki Şii Emel hareketinin 30 yıldan uzun süre önce Libya'da kaybolan kurucusu "Musa El Sadr" yazılı bir dosya bulduğunu, ancak yanındaki muhafızın dosyayı almasına mani olduğunu söyledi.
Kaddafi, Welch'ten öğüt almış
Ancak bazı belgeleri almayı başarabildiğini ifade eden El Şeyyal, bunların arasında, Amerikan karşıtı söylemlerine rağmen Kaddafi rejiminin ABD'deki bazı etkin isimlerle doğrudan iletişime geçtiğine işaret eden belgeler bulunduğunu kaydetti.
El Şeyyal, belgelere göre, Libyalı yetkililer Ebubekir El Zleytni ve Muhammed Ahmed İsmail'in 2 Ağustos 2011'de ABD'nin eski Başkanı George W. Bush döneminin Dışişleri Bakan Yardımcısı David Welch ile Mısır'ın başkenti Kahire'deki bir otelde görüştüğünü belirtti.
Şu anda Ortadoğu'da ihaleleri bulunan çokuluslu Amerikan şirketi Bechtel için çalışan Welch, 2008 yılında ABD ile Libya arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden tesisine ilişkin anlaşmanın mimarıydı. Söz konusu görüşmede Welch'in Kaddafi'nin heyetine propaganda savaşının nasıl kazanılacağına ilişkin tavsiyelerde bulunduğu iddia edildi.
Suriye'deki durumdan faydalanma planı
El Şeyyar, belgelerde etkili Amerikalı yetkilinin Kaddafi'ye ABD ve NATO'yu nasıl yeneceği konusunda önerilerde bulunduğunun da yer aldığını ifade etti. Belgelerde, Welch'in ayrıca Kaddafi rejimine Suriye'deki mevcut karmaşadan faydalanmasını salık verdiği de belirtildi. El Şeyyar, "Suriye'deki durumdan, özellikle Washington'ın çifte standart güden politikasıyla ilgili olarak faydalanmak... Suriyeliler hiçbir zaman sizin dostunuz olmadı, Batı'ya sıkıntı vermek için buradaki durumdan istifade etmekle hiçbir şey kaybetmezsiniz" ifadelerinin de belgede yer aldığını söyledi.
Kaddafi Suriye üzerinden propaganda kampanyası yapmaya cesaretlendirilmesinin yanı sıra Welsh'in Katar'la ilgili olarak olumsuz sözler sarf ettiği, Doha'nın girişimlerinin gözleri Bahreyn'deki olaylardan başka yöne çekmek için yapılmış hareketler olduğunu söylediği kaydedildi.
Welch'in, Libya sorununa çözüm olarak, Beyaz Saray'ın "Kaddafi'nin mutlaka iktidardan gitmesi" açıklamasının aksine "Kaddafi'nin gitmesi gerektiği ama tüm yetkilerini bırakma zorunluluğu bulunmadığı"nı da gündeme getirdiği bildirildi. Görüşmenin sonunda Welch'in "Her şeyi Amerikan yönetimine, Kongre'ye ve diğer etkili şahsiyetlere iletme" sözü verdiği belirtildi.
Bu arada ABD Dışişleri Bakanlığından bir sözcü Welch'in hükümetle bağlantısı bulunmayan bir kişi olduğunu, Amerikan hükümetinden hiçbir mesaj götürmediğini bildirirken, Welch El Cezire'nin haberleri ile ilgili yorum yapması isteğine karşılık vermedi.
ABD'nin tavsiyeleri:
1. Muhalefet liderlerinin özel hayatlarını deşifre et.
2. Muhalefet ile El-Kaide arasında ilişki kur.
3. Muhalif askerlerin gaddarlık örneklerini ortaya çıkar.
4. Muhalefete Bingazi ve Misrata'da satılan silahların, kim tarafından ve ne zaman verildiğini açıkla.
5. Muhaliflere gelen silahların kaynak ve zamanını deşifre et.
6. NATO tarafından öldürülen sivillerin listesini yayınla.
7. Ayaklanmanın daha önceden planlandığına ilişkin kanıtları yer, zaman ve isimleriyle beraber deşifre et.
8. Afrika'dan savaşçı toplamanın yeni olmadığını, bunun muhaliflere karşı değil, Libya'nın savunulması için daha önceden yapıldığını söyle.
9. Barışçıl müzakereler için BM, İngiltere ve ABD ile yaptığınız olumlu görüşmelerin içeriğini yayınla.
10. Rejimin ateşkes ilan ettiği ve birliklerini geri çektiği ile ilgili kanıtları, nedenleriyle beraber medyaya ver.
11. Muhaliflerin iddialarını boşa çıkarmak için ayaklanma henüz başlamadan demokratikleşme programının yürürlüğe konulduğunu ortaya koyan kanıtları kamuoyuyla paylaş.
12. Libya Lideri Kaddafi'nin ayaklanma henüz başlamadan zaten yönetimi bırakmayı planladığını söyle. Böylece yönetimi bırak- mak zorunda kalırsan bunu kendi isteğinle yaptığını söylersin.
13. Kaddafi'yi destekleyen veya tarafsız kalan kabilelerin listesini yayınla. Böylece muhaliflerin aslında Libyalıların desteğine sahip olmadıklarını ispatlamaya çalış.
14. Libya'daki rejimin insani çabalarını, sivilleri korumak için verdiği mücadeleyi ve yardım çalışmalarının propagandasını yap.
MİLLİ GAZETE / 2 EYLÜL 2011







