İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0507:3808:2312:5315:3817:5719:25
Kabe

Kız tarafı altının ayarından fedakarlık yapıyor

Kız tarafı altının ayarından fedakarlık yapıyor
Ekonomi
|

Altın fiyatlarındaki artış en çok 14 ayar bilezik ve set türü takı satışlarını artırdı. Kız tarafının yükselen fiyatlar karşısında damadı zorlamamak ve maddi sıkıntı yaşamaması için altın takıda ayar fedakarlığı yapmaya başladığı belirtildi.

Altın fiyatlarındaki artış en çok 14 ayar bilezik ve set türü takı satışlarını artırdı. Kız tarafının yükselen fiyatlar karşısında damadı zorlamamak ve maddi sıkıntı yaşamaması için altın takıda ayar fedakarlığı yapmaya başladığı belirtildi.

Altın fiyatlarında yaşanan artış Ramazan Bayramı sonrasında evlenecek çiftleri olumsuz etkiledi. Evde yapılan takı hesabı kuyumcudaki hesaba uymadı. Damadın cebindeki para kız tarafıyla söz kesildiğinde istenilen takıları almaya yetmiyor. Kız tarafı, damadın yaşadığı bu zorluk karşısında fedakarlık yaparak 22 ayar istenilen takının 14 ayar olması yönünde karar vererek yardımcı oluyor.

Sarraf Yusuf İçer, son birkaç ay içinde 14 ayar altın satışlarının arttığını söyledi. İçer, tasarruf amaçlı altın alan müşterilerin yanı sıra Ramazan bayramı sonrasında düğün yapacak çiftlerin daha çok kuyumcu yolunu tuttuğunu belirtti. Kız ve erkek tarafının daha önce takı ile ilgili yaptığı anlaşmanın kuyumcuda fiyatları görünce değiştiğini dile getirdi. İçer, "Kız tarafı altın fiyatlarının yüksek olduğunu görünce erkek tarafını zorlamak istemiyor. Karşılıklı yapılan görüşme sonrasında kız tarafı geçen yılın 22 ayar altın fiyatına kadar yükselen 14 ayar altından yapılan set ve bilezikleri alıyor. Böylece damat, takı harcamasını yarı yarıya kısmış oluyor. Bu işe en çok erkek tarafı seviniyor." dedi.

Yusuf İçer, kız tarafının altın takı olarak 5 bilezik ve set talep ettiğini söyledi. Talep edilen takı miktarının 22 ayar olması durumunda ortalama 5 ila 10 bin lira, 14 ayar olduğun da ise 2 bin 500 ila 5 bin lira arasında ödeme yapıldığını ifade etti.

Bir başka sarraf Mustafa Yüregilli, özellikle evlenecek çiftlerin artık 22 ayar değil 14 ayar takı aldıklarını belirtti. Birçok müşterinin ise 8 ayar altın talep ettiğini dile getirdi. Yüregilli, 8 ayar bileziklerin satışta olduğunu da ifade ederek, fiyatların devamlı artış göstermesiyle birlikte altını almanın daha da zor olacağını söyledi.

12 AĞUSTOS 2011

AKRA