İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0507:3808:2312:5315:3817:5719:25
Kabe

İhracatta kur etkisi

İhracatta kur etkisi
Ekonomi
|

Geçtiğimiz yılın son aylarında 1.40'ların altını gören ancak yüzde 28 gibi hızlı bir yükseliş yaşayan dolar, ihracat rekoru kırdırdı. Yüzde 30 artışı bulan ihracatta tüm zamanların en iyi ağustosu yakalandı

Geçtiğimiz yılın son aylarında 1.40'ların altını gören ancak yüzde 28 gibi hızlı bir yükseliş yaşayan dolar, ihracat rekoru kırdırdı. Yüzde 30 artışı bulan ihracatta tüm zamanların en iyi ağustosu yakalandı

9 ayda yüzde 28 değerlenen dolar kuru ihracata etkisini göstermeye başladı. 2010'un sonunda 1.40'ların da altına inen geçtiğimiz ay ise 1.80'e dayanan kur ağustosta yüzleri güldürdü ve tüm zamanların en iyi aylık ihracat rakamları yakalandı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre ağustos ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 29.89 artışla 11 milyar 78 milyon dolar olurken, yılın ilk sekiz ayında yüzde 21.63 artışla 88 milyar 550 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Geriye dönük bir yıllık dönemde ise yüzde 17.48 artışla 129 milyar 628 milyon dolar ihracat yapıldı.

IRAK İNGİLTERE'Yİ SOLLADI

İhracat rakamlarında bölgesel değişiklikler de yaşanıyor. Irak'a yapılan ihracat ağustos ayında yüzde 25 arttı ve Irak en fazla ihracat yapılan ikinci ülke konumuna yükseldi. Almanya ise aylık bazda yüzde 30 artarak açık ara önde olmaya devam etti. Üçüncü sırada yer alan İngiltere'ye olan ihracat yüzde 17, Fransa'ya yüzde 36, Rusya'ya yüzde 33, İtalya'ya yüzde 24 artış gösterdi. Sorunlu bölgelerden Fas'a ihracat yüzde 122, Mısır'a yüzde 106 ve Suriye'ye ise yüzde 2 arttı.

ÜRETİM ARTIYOR MAKAS DARALIYOR

"Yükselen kurun iç üretimi artırarak ithalatı dengelemesini bekliyoruz" diyen Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Yükselen döviz kurları ile iç talebin bu kez ithalat yerine iç üretim tarafından karşılanması, ithalatın dengelenmesi ve iç üretimdeki artışın büyümeye katkı sağlamasını bekliyoruz. Kurdaki hareketin ihracatta yaşanan yüzde 20'lik artışı yüzde 30 seviyesine yükseltmesini, ithalat artış oranını da yüzde 40'lar seviyesinden yüzde 30 seviyesine düşürmesini beklemekteydik. İhracatta olumlu gelişmelerin devam edeceğini öngörüyoruz" dedi.

SABAH / 2 EYLÜL 2011

AKRA