Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney 'nin ziyaretlerinin ardından Türkiye ile Irak arasında ilişkilerin geliştirilmesi konusunda adımlar atılırken Türkmenler arasında ciddi bir kriz patlak verdi. Dışişleri Bakanlığı'nın girişimiyle Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Sadettin Ergeç, yönetim kurulu kararı ile görevden alındı.
ITC'de uzun süreden bu yana başkanlık ile yönetim kurulu arasında yaşanan sıkıntı, Türkiye'nin Irak Özel Temsilcisi Murat Özçelik 'in Bağdat'ta yaptığı temaslar sırasında iyiden iyice su yüzüne çıktı. Özçelik, Türkmenlerin aralarındaki anlaşmazlıkları aşabilmeleri için, Başkan Sadettin Ergeç ile Yönetim Kurulu üyeleri Kenan Şakir , Enver Bayraktar, Cemal Şan, Ali Haşim, Hişam Bayraktar ve Türkmen siyasetinin önde gelen isimleri Riyaz Sarıkahya , Faruk Abdullah Abdurrahman 'ı bir araya getirdi. Ancak toplantıda beklenmedik bir sıkıntı yaşandı. Aynı zamanda Irak Milli Türkmen Partisi Başkanı olan Cemal Şan söz alarak Ergeç'i eleştirdi ve "Siz Türkiye olarak bir diktatör yaratıyorsunuz. Bütün olanakları Sadettin Ergeç'e sağlıyorsunuz. O da bu olanakları bizi ezmek için kullanıyor" diyerek tepki gösterdi. Şan'ın bu eleştirilerine yönetim kurulu üyesi Kenan Şakir de katıldı.
Toplantıda bulunan Özçelik de duruma tepki gösterirken Ergeç ve Sarıkahya salonu terk etti. Ergeç daha sonra cep telefonunu kapattı ve evindeki sabit telefonunu da açmayınca Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliği'nin bütün girişimlerine karşın kendisine ulaşılamadı. Bunun üzerine, Ergeç görevden alındı.
Özçelik'in Türkiye'ye dönmesinin ardından, ITC Yönetim Kurulu Kerkük'te toplandı ve Ergeç'in görevden alınmasına ilişkin bir karar yayımladı. Bu karar önceki gün akşam saatlerinde Ergeç'e tebliğ edildi. Ancak Ergeç kararı tanımadığını açıklayarak tepki gösterdi.
CUMHURİYET - 1 NİSAN 2008 SALI