İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0507:3808:2312:5315:3817:5719:25
Kabe

Ermeni tarihçi ortak araştırmadan vazgeçti

Güncel
|

Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Gomidas Enstitüsü Müdürü Dr. Ara Sarafyan’ın, Harput ve ovasındaki Ermeniler’in akıbetleriyle ilgili olarak ortak araştırma yapmaktan vazgeçtiğini açıkladı.

Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Gomidas Enstitüsü Müdürü Dr. Ara Sarafyan’ın, Harput ve ovasındaki Ermeniler’in akıbetleriyle ilgili olarak ortak araştırma yapmaktan vazgeçtiğini açıkladı.


TTK’da dün basın toplantısı düzenleyen Halaçoğlu, Sarafyan’ın kendisine e-mail göndererek, "Türk haber kanallarındaki gelişmeleri izliyorum ve ortak projemizi ileri götüremeyeceğim. Osmanlı arşivlerindeki kayıtlar mevcut değilse, daha fazla ilerleyemeyeceğiz ve hayal kırıklığına uğradım" dediğini açıkladı. Halaçoğlu, bu olaydan dolayı çok üzgün olduğunu söyleyerek, "Bizim tarihimizle yüzleşme konusunda sıkıntımız yok" diyerek, Sarafyan’a şöyle seslendi:
"Mademki elinde çok önemli belgeler vardı, bize bunları sunsaydı. Madem birlikte çalışma yapmaktan vazgeçti, şimdi o belgeleri açıklasın.”

Halaçoğlu, 23-25 Nisan tarihlerinde de Nusaybin’de var olduğu iddia edilen toplu mezarın İsveç Södertörns University College tarih profesörü Sayın David Gaunt ve pek çok tarihçi huzurunda açılacağını belirterek, bu çalışmanın 24 Nisan’a getirilmesine bile ses çıkarmadıklarını, çünkü Türkiye olarak çekinecek bir durumun bulunmadığını kaydetti.

HÜRRİYET  10.03.2007
AKRA