ABD Savunma Bakanlığı Körfez bölgesine 17 bin asker gönderiyor.
Bu, ABD'nin Körfez Savaşı'ndan beri bölgeye yaptığı ilk büyük asker sevkıyatı olacak. ABD'ye dönmekte olan bir uçak gemisine de 'bekle' emri verildi.
Amerikalı yetkililerin, 17 bin askerden oluşan bir güce, Körfez'e konuşlanma emri verdiği bildirildi.
Georgia eyaletindeki Fort Stewart 3. Piyade Tümeni Sözcüsü Yüzbaşı James Brownlee, tümenin önceki gece güneybatı Asya'ya konuşlanma emri aldığını, ancak tam olarak ne zaman ve nereye konuşlanacağının belirtilmediğini söyledi. Sözcü, tümene bağlı 4 bin askerden oluşan bir tugayın halen Kuveyt'te bulunduğunu belirtti.
3. tümende, 3 mekanize piyade tugayının ve bir havacılık birliğinin bulunduğu kaydedildi.
Sözcü Brownlee, 17 bin askerlik sevkiyatın Körfez Savaşı'ndan bu yana bölgeye yapılan en büyük asker sevkıyatı olduğunu belirtti. ABD Savunma Bakanlığı aylardır Körfez bölgesindeki güçlerini takviye ediyor, ancak ilk kez piyadesi, havacılık, zırhlı araç ve topçu birlikleriyle tam bir tümen gönderiyor.
Tümenin bir özelliği de çöl koşullarında savaş eğitimi almış olması. Bu nedenle tümenin sevki, ABD Başkanı George Bush'un savaşa hazırlandığının en canlı işareti oldu.
Tümenin önümüzdeki günlerde yola çıkacağı bildirildi.
Uçak gemisine hazır ol emri
Fort Stewart 3. Piyade Tümeni'nin bölgeye gönderilmesinin yanı sıra donanma da ABD'ye dönmeye hazırlanan Abraham Lincoln Uçak Gemisi'ne 3 ay daha bölgede bekleme ve kısa süre içinde Körfez'e gitmek için hazır olma emri verildi. Körfez'de 6 ay kalan Abraham Lincoln ve filodaki 7 savaş gemisi geçtiğimiz hafta ABD'ye dönmek üzere yola çıkmıştı. Filoya verilen emirde Batı Pasifik'te beklemeye geçmesi istendi.
Tümenin gönderilmesi ile Abraham Lincoln'ün bekletilmesinin Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in talimatının ardından geldiği bilidirildi. Rumsfeld bölgeye 50 bin asker gönderilmesini ve Körfez'de iki uçak gemisi tutulmasını istemişti. ABD'nin şu anda Körfez'de ve Akdeniz'de birer uçak gemisi bulunuyor.
ABD Hava Kuvvetleri de bölgedeki savaş uçağı sayısını ikiye katlamayı düşünüyor.
Akdeniz'de tatbikat
Türkiye, ABD ve İsrail'in deniz ve hava kuvvetlerine bağlı unsurlarıyla katıldığı insani yardım amaçlı Reliant Mermaid-V Arama ve Kurtarma Tatbikatı, İsrail'in ev sahipliğinde, Doğu Akdeniz'in uluslararası sularında yapılıyor. İsrail radyosunun haberine göre, Türkiye'nin, 2 fırkateyn,1 helikopter ve
1 sualtı taarruz timiyle katıldığı tatbikatta, denizde kurtarma çalışmaları ve üç ülkenin askeri komutanlıklarının koordinasyon çalışmaları yürütülecek.
ABD ve İsrail de toplam 6 gemi, 3 helikopter ve 4 arama kurtarma maksatlı uçakla tatbikata iştirak ediyor.
AKŞAM - 02.01.2003