Bush yönetimi Saddam sonrası Irak'la ilgili planlarına son şeklini veriyor. New York Times'ın yer verdiği plana göre, savaş sonrası ABD işgalinin en az 1.5 yıl sürmesi, Saddam'a yakın liderlerin askeri mahkemelerde yargılanması ve ülkenin yeniden inşasının finanse edilmesi için petrol sahalarına el konulması ve gelirlerinin devr alınması öngörülüyor.
Bununla birlikte Irak'ın üniter devlet yapısının bozulmaması, toprak bütünlüğünün korunması ve her türlü dış müdahaleden korunması öngörülüyor.
Özellikle Irak petrollerinin nasıl yönetileceği konusunun öne çıktığı planın ana maddeleri ise şöyle:
BM tarafından atanması düşünülen bir sivil yönetici ülkede ekonominin düzenlenmesi, okulların ve politik kurumların yeniden işlerlik kazanması ve yardım programlarının yürtülmesini üstlenecek. Böylelikle Arap ülkelerinin, askeri bir yönetimden duydukları kaygı dindirilecek. Arap ülkeleri Irak'ta askeri bir yönetimin General MacArthur'un, işgal altındaki Japonya'da uyguladığı gibi sıkı otorite kurmasından kaygı duyuyor.
Saddam rejimiyle adeta özdeşleşen 'devrim mahkemeleri' , gizli polis gibi kurumlar ortadan kaldırılacak, fakat ülkenin idari yapısı reforme edilerek korunacak.
OPEC üyeliği baş ağrısı
Bush yönetimi bir yandan kamuoyuna Irak petrolünün Irak halkına ait olduğu yönünde açıklamalar yaparken, bir yandan da savaş sırasında petrol yataklarının nasıl korunacağı ve işgal edilmiş bir Irak'ın OPEC'te nasıl temsil edileceği konularında kafa patlatıyor.
Amerikalı yetkililer, Irak petrollerinin nasıl kontrol edileceği meselesinin yanında Irak'ın silahsızlandırılmasının ikinciplanda kaldığını itiraf ediyor. "Saddam tüm petrol kuyularını yok etmeye kalkarsa ne olacak?" sorusunun Washington'ın en temel endişe kaynağı olduğunu belirten bir üst düzey yetkili "Askeri planlarımızı bu ihtimali göze alarak yapıyoruz" dedi.
ABD, işgal edilmiş bir Irak'ın komşu Arap ülkelerince OPEC kotalarının üstünde petrol üretmekle suçlanacağını tahmin ediyor. Bir yetkiliye göre Washington tüm planlarını OPEC ülkelerinin tepkisini uyandırmayacak şekilde hazırlıyor.
RADİKAL - 07.01.2003