Tayyip Erdoğan'ın danışmanı Cüneyd Zapsu, Davos'ta Türk Gecesi düzenlemeyi kabul ettirdi.
Tartışıldı ama en sonunda yemekte içki verilmesine onay çıktı. Maliyeti ise sır gibi saklanıyor
Başbakan Gül ve AKP Lideri Tayyip Erdoğan'ın katılacağı Davos Zirvesi, 25 Ocak'ta düzenlenecek Türk Gecesi ile renklenecek. Gecenin ev sahipliğini eşleriyle birlikte katılacak Gül ve Erdoğan yapacak. İsviçre'nin Davos kentindeki lüks otellerden Seehof'da düzenlenecek geceye, Türk politikacıları ve eşlerinin yanısıra dünyanın ünlü politikacıları da davet edildi. Konuklar üzerinde lale motifleri bulunan davetiyeler gönderildi.
Geceye katılacak yabancı konukları otel kapısında Yeniçeriler karşılayacak. Masalarda lalelerin yer alacağı gecede, Türk Osmanlı mutfağından 50 çeşit yemekten oluşan zengin bir sofra kurulacak. Gecede ünlü mankenlerin sunacağı Osmanlı saray koleksiyonunun yer aldığı bir defile, sema ve dans gösterileriyle Türk kültürü tanıtılacak. Saat 22.00'da başlayacak gece sabaha karşı saat 02.00'da sona erecek.
FİKİR BABASI ZAPSU
AKP'nin ağır toplarının yanı sıra Türk işadamlarının da katılacağı Davos Ekonomik Forumu'nun ardından düzenlenecek Türk Gecesi'nin fikir babalığını işadamı Cüneyd Zapsu yaptı. 25 Ocak Cumartesi gecesi Davos'un en gözde otellerinden dört yıldızlı Arabella Sheraton Seehof'da düzenlenecek gece "Türkiye'den Çiçeklerle" adını taşıyor.
Görkemli davet öncesinde en çok tartışılan konu ise gecede içki ikram edilip edilmeyeceğiydi. Gecenin önce içkisiz olacağı konuşuldu. Menü de buna göre hazırlandı. Ancak gecenin mimarı Zapsu, içki konusunda sorulara muhatap oldu. Bunun üzerine Zapsu, "Yabancı konuklara ayıp olabilir. İçki servisi yapmayacağız ama bir köşeye küçük bir bar oluşturacağız" diyerek orta yolu buldu, içkili gecenin yolunu açtı. Bu arada geceyi organize eden VİP Turizm yetkilileri Davos'a tanıtım amacıyla Doluca şarabı ile rakı götüreceklerini söylediler. Cüneyd Zapsu, Tayyip Erdoğan'ın İtalya ziyaretinde bulunmuş, ancak İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin verdiği öğle yemeğine 'oruçlu' olduğunu ileri sürerek katılmamıştı.
Saat 22.00'da başlaması beklenen gecenin organizasyonu yapan VİP Turizm'in sahibi Yasemin Pirinçcioğlu, laleleriyle ünlü Hollanda'ya bu lalelerin Osmanlı İmparatorluğu döneminde gönderildiğini hatırlatmak amacıyla gecenin temasını laleler üzerine kurmuş. Yaklaşık 1000 kişiye gönderilen davetiyelerin üzerinde lale motifleri yer alıyor. Geceye katılacak misafirler yine lale ve karanfillerle karşılanacaklar. Masalarda laleler bulunacak.
DANS... DANS
Hülya Aksular'ın bale grubu Anadolu ritmleriyle gecede 15 dakikalık bir dans gösterisi yapacak. Ardından Yüksel Ak, Asuman Krause, Sema Şimşek ve Dünya Güzeli Azra Akın gibi mankenlerin yer alacağı bir mini defile yapılacak. Defilede Osmanlı ve Türk çağdaş modasından örnekler verilecek. Azra Akın lalelerle süslenmiş bir elbise giyecek.
'Türkiye'den Çiçekler' gecesi için Türkiye'den tam üç tane aşçı da ellerinde 500 kilo erzakla bugün Davos'a gidiyor. Divan Kuruçeşme'nin aşçılarından Hüseyin Özoğuz, Mehmet Ergül, Hüseyin Tırtıl muhteşem bir sofra kurmak için yola çıkıyorlar.
Aşçıbaşı Hüseyin Özoğuz, "zeytin yağlı dolmalar için yapraklardan, princimize, unumuzdan, kadayıfa kadar her şeyi Türkiye'den götürüyoruz. Bakır kaplar içinde özel servis yapacağız. Mutfağımızla gösteri yapacağız" diyor. Bu arada, Kuruçeşme Divan'ın yöneticİlerinden Demir Aysu'da organizasyonu yapacak.
İÇKİLER BARDAN ALINACAK
Konuklar önce kına gecesi tepsilerinde sunulacak kuru yemiş ve Ankara çöreği ile karşılanacaklar. Karşılama kokteylinde şarabın yanısıra nar şerbeti ve portakal suları ikram edilecek. Ancak garsonlar şarap servisi yapmayacak.
Salonun küçük bir köşesinde bir bar kurulacak ve isteyen konuklar buradan içki alabilecek. Ardından menüde Türk ve Osmanlı mutfağından 50 çeşit yemek bulunacak. Dana hünkar beğendi, kuzu tandır, saray usulü sumaklı mantı, piliç yahnisi gecenin specialleri arasında yer alacak. Zeytin yağlı dolmalar, patlıcan salatası, çoban salata, çerkez tavuğu konuklara ikram edilecek.
Clinton ve Bill Gates de davetliler arasında
1000 kişilik davetli listesi içinde Bill Gates, Bill Clinton, Meksika Devlet Başkanı Vincente Fox, ABD Dış İşleri Bakanı Colin Powell'da yer alıyor. Türk işadamlarından Davos toplantılarına katılacak Cem Kozlu, Demir Sabancı da davetliler arasında bulunuyor. Ev sahipliğini yapacak AKP Grubu arasında ise Başbakan Abdullah Gül ve eşi, Recep Tayyip Erdoğan, Ali Babacan, Vecdi Gönül, Kemal Unakıtan, Recep Akdağ da başı çekiyor. Bu arada, Davos Zirvesi'ne katılacak Brezilya Devlet Başkanı Lula, Colin Powel ile Başbakan Abdullah Gül ve AKP Lideri Tayyip Erdoğan'ı korumak için iki bin kişilik özel bir ekip oluşturulduğu öğrenildi.
SABAH - 23.01.2003