IMF'nin Türkiye'ye sunduğu yeni tavsiyeler arasında birbirinden ilginç talepler yer aldı. İşte IMF'nin diğer istekleri:
TCDD ve TTK personel giderleri için yapılan transferlerin brüt olarak yapılması.
Hazineden Sorumlu Devlet Bakanlığı'nın uluslararası kuruluşlara üyeliklerin gereksiz olanlarını belirleyip iptal etmesi.
Çiftçileri kayıt sistemine almakta yetersiz kaldığı ileri sürülen Doğrudan Gelir Desteği projesinin gözden geçirilmesi.
Bağ-Kur'da ilaç katılım paylarının maaştan kesilmesi (100 trilyonluk tasarruf sağlayabilir)
Bağ-Kur'da negatif ilaç listesi uygulamasına gidilmesi (Bazı ilaçlar Bağ-Kur'lulara verilmeyecek. 30 trilyon tasarruf sağlanacak.)
Kamuda taşıt alımı yapılmaması (40 trilyon tasarruf.)
Genişlemeye yol açan kamulaştırmaların önlenmesi. Bu çerçevede İTÜ'den Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı ile bedelsiz olarak tahsis edilen Sümer Holding Beykoz Kundura Fabrikası'nın 187 dönümlük arazisi ile Bakırköy'de bulunan arazisinin yeni bir kararla geri alınması. Bu yerlerin gelir getirici amaçla yeniden değerlendirilmesi.
Kamudaki büyük onarımların kısıtlanması.
Altyapı dışındaki dış proje kredilerinin kullandırılmaması. Belediyelerin dış kaynaklar projelerine sıkı denetim.
Memurların emeklilikte daha fazla emekli maaşı alabilmeleri için maaşlarından kesilen tazminat oranlarının artırılması
Transfer tertibinden yardım alan kuruluşların personel giderlerinin kendi öz gelirleri ile karşılanmasının teşvik edilmesi
Kamu yararına kurulmuş dernekler ile vergiden muaf vakıfların dışında kalan dernek, vakıf ve birliklere yapılan ödemelerin durdurulması.
Fonksiyonunu tamamlamış KİT'lerin acilen tasfiyesi.
Faal KİT'lerde norm kadro ve performans uygulamasına geçilmesi
KİT'lere ait atıl durumdaki arsa, arazi ve binaların acil olarak satılması
Tüm Sosyal Güvenlik Kuruluşları'nda negatif ilaç listesi uygulamasına geçilmesi (25 trilyon tasarruf). Bu kuruluşlarda Jenerik ilaç uygulamasına gidilmesi (184 trilyon)
Antibiyotiklerin reçete edilmesinin yeni esaslara bağlanması (85 trilyon tasarruf)
İlaç reçetelerinin sıkı kontrol edilmesi (35 trilyon tasarruf)
Kamunun aldığı sarf malzemelerinde standart ve fiyat birliğinin sağlanması (60 trilyon)
Memurların makam, görev ve temsil tazminatlarının Emekli Sandığı Keseneği'ne tabi tutulması. (Bu öneri çalışan memurların ve emeklilerin maaşlarında ortalama 150 milyon liralık bir azalmaya neden olacak)
Kurum karşılıklarının yüzde 20'den yüzde 22'ye çıkarılması (322 trilyon tasarruf)
Kamu personeli tarafından ödenen keseneğin yüzde 15'ten yüzde 16'ya çıkarılması (109 trilyon tasarruf).
AKŞAM - 29.01.2003