Avrupa basını, Türkiye'nin asker tezkeresini öve öve bitiremiyor. Alman basını, ‘‘AB'ye üyelik şansları arttı’’ diye yazdı.
İngiliz basınında ise ‘‘Türkiye Avrupa'ya demokrasi dersi verdi. Washington'un savaş planlarından çok, Avrupa'daki yaygın düşünceyle daha uyumlu olduğunu gösterdi’’ yorumları yapıldı.
TBMM'nin, asker tezkeresini reddetmesinin ardından Avrupa basınında yer alan haberlerde, Türkiye'nin bu demokratik kararla AB'ye bir adım daha yaklaştığı yorumları ağırlık kazanmaya başladı. İşte bazı yorumlar:
ALMAN BASINI
AB’ye üyelik şansları arttı
Berliner Zeitung
Meclisin kararı, Türkiye'nin AB'ye üyelik şansını artırdı. Türk milletvekilleri bütün dünyanın gözleri önünde Türkiye'nin hukuk devleti olduğunu gösterdi. Türkiye'nin AB üyeliği için yaptığı başvuruya hiçbir şey bu kadar yardım edemezdi. Türkiye, Irak savaşı hakkında diğer Avrupa ülkeleriyle tamamen aynı kaygılara sahip. Bu kaygılar Türk Hükümeti'nin politikalarını etkileyebilir.
İNGİLİZ BASINI
Transatlantik patrona direndiler
Independent
Türkiye, Avrupa'ya demokrasi dersi verdi. Avrupa anayasasını hazırlamakla görevli komisyonun başkanı Valery Giscard d'Eastaing geçen Kasım ayında Türkiye'nin Avrupalı olmadığını ileri sürmüştü. Ölüm cezasının kaldırılmasını da içeren son anayasa değişiklikleri ve geçen yılki seçimlere rağmen, Türkiye'nin Avrupalı olmadığını ve uzun süre de olamayacağını düşünürdük... Türkiye meclisinde Cumartesi günü yapılan oylama fikrimizi değiştirdi. Türkiye parlamentosu bugün kararını tersine çevirse bile, iki gerçeği değiştirmeyecek. Cumartesi günü, Türkiye parlamentosu, belki de ilk kez, transatlantik patronun isteklerine direnmeye hazır olduğunu gösterdi. Ayrıca, Washington'un savaş planlarından çok Avrupa'daki yaygın düşünceyle daha uyumlu olduğunu gösterdi Türkiye meclisi...
Guardian Türkiye'nin kararı, saldırıyı en az bir hafta geciktirecek. İskenderun Limanı'ndan Irak sınırına yola çıkması beklenen kamyon ve cipler bekletiliyor. Doğu Akdeniz'deki 40'tan fazla kargo gemisi de beklemeye devam ediyor.
FRANSIZ BASINI
Amerikan projesi bir adım geriledi
Le Monde Türkiye'nin kararı nedeniyle ABD bir değil, iki yenilginin sıkıntısını yaşıyor. Bunlardan ilki, Amerikalıların savaş planlarını gözden geçirmesi. İkincisi sıkıntı ise Irak'taki Kürt bölgesinin Türk askerleri tarafından işgal edileceği endişesi. Türkler, 1991 yılından beri Amerikalılar tarafından korunan alandaki Kürtlerin kazandığı özgürlük ve otonomiyi kısıtlamak istiyor. Bu bağlamda, Amerikan projesi ilerlemekten ziyade, bir adım geri attı.
HÜRRİYET - 05.03.2003