Rachel, İsrail ordusunun evleri yıkmasını engellemeye çalışırken ayağı takılarak düştü. Buldozer önce genç kızın üstünden geçti, sonra geri giderek tamamen ezdi.
Uluslararası Dayanışma Hareketi adlı grubun üyesi olan 23 yaşındaki Rachel Corrie, İngiliz ve Amerikalı 7 arkadaşıyla birlikte, Filistin'deki Rafah mülteci kamplarındaki evlerin İsrail ordusu tarafından yıkılmasını protesto ediyordu. Genç üniversiteli, dev araç üzerine gelince ayağı takılıp düştü. Buldozer genç kızı ezip geçti, daha sonra geri geri gelerek bir kez daha üzerinden geçti. Arkadaşları, olanları kare kare görüntüledi.
Kaza mı, kasıt mı?
İsrailli yetkililerin olayın elim bir kaza olduğunu açıklaması üzerine, Uluslararası Dayanışma Hareketi'nin üyelerinden Greg Schnabel, "Parlak fosforlu mont giyen Rachel, buldozere durması için megafonla bağırıyordu. Sürücünün görmemesine imkan yok" dedi. Schnabel, olayı şu sözlerle anlattı "Aracın durmadığını görünce biz de megafonlarımızla bağırmaya başladık. Ancak hiç hızını kesmedi. Rachel'i 15 metre yerde sürükleyip altına aldı. Durduktan sonra geri geri gelip bir daha üzerinden geçti. Bu sırada buldozerin yanındaki İsrail tankından da hiçbir uyarı gelmedi" diye konuştu.
Pencereler küçük
İsrail Ordusu sözcüsü Jacob Dallal ise, Mısır sınırına birkaç yüz metre uzaklıkta olan kampa yapılan operasyonda kaçak silah depoları ve kaçakçılık tünelleri aradıklarını belirtirken, 'Askeri aracın pencereleri çok küçük olduğu için sürücü eylemciyi göremedi. Bu acı bir kaza. Operasyonlar sırasında sorumsuz eylemcilerin davranışları herkesi tehlikeye sokuyor" dedi. ABD Dışişleri Bakanlığı, bir başka eylemcinin de yaralandığı kaza için İsrailli yetkililerin soruşturma başlatmasını istedi.
Daha önce de oldu
Washington eyaletindeki Olympia kentinde yaşayan Corrie Evergreen Üniversitesi'nde öğrenim görüyordu. Önümüzdeki yıl mezun olacak olan Corrie, Ocak ayından itibaren Filistin'de bulunuyordu. Daha önce ülkesine gönderdiği bir elektronik posta mesajında, 14 Şubat'ta yine Filistinlilerin evini yıkmaya çalışan bir İsrail buldozerine karşı yaptıkları eylem sırasında buldozerin kendilerini nasıl zorla geriye ittiğini ve sığındıkları evin duvarının yıkılıp yaralandıklarını anlatmıştı. Rachel, 29 aydır devam eden ve 2 bin 500'den fazla kişinin hayatını kaybettiği 2'nci intifada olarak adlandırılan Filistin-İsrail çatışmalarında ölen ilk yabancı uyruklu kişi oldu.
Filistin'li kadınlar gibi başörtüsü takıyordu
23 yaşındaki üniversite öğrencisi Rachel Corrie, Ocak ayından bu yana Gazze'de barış için mücadele ediyordu. Filistinlilerle omuz omuza barış gösterileri yapan Rachel, halktan biri gibi başörtüsü takıyor, eylemlerde en ön sırada yer alıyordu.
VATAN - 18.03.2003