Greenpeace açıkladı: Brezilya'dan yola çıkan ve Avrupa Birliği ülkelerinde ancak uyarı etiketleriyle kullanılabilen 30 bin ton genetik olarak değiştirilmiş soya fasulyesi taşıyan geminin rotası Türkiye'dir!.
Brezilya'nınParana eyaleti cuma gününden beri inanılmaz bir protestoyla dünya basının gündemine yerleşti. Uluslararası çevre örgütü Greenpeace üyelerini harekete geçiren şey, rotasının Türkiye olduğu açıklanan bir yük gemisiydi. Ülkenin en büyük limanı Paranagua'ya demirleyen Global Wind isimli geminin Greenpeace'in tepkisini çekme nedeni ise, taşıdığı yük yani "genetik olarak değiştirilmiş soya fasulyeleri." Örgütün 9 eylemcisi, genetik olarak değiştirilmiş organizmaların (OGM) girişinin yasak olduğu Paranagua'ya, Global Wind'in geleceğini öğrenir öğrenmez savaş bayraklarını açtı.
KARIŞTIRILIP SATILACAK
Eylemciler, cuma günü geminin limana demirlemesinden sadece birkaç saat sonra gemiye gizlice girdi ve kendilerini fasulyeleri yüklemekte kullanılan 2 vince zincirledi. Yerel saatle 11.30'da başlayan eylem, dün akşam saatlerinde geminin limanı terk etmesiyle sona erdi. Greenpeace, gemideki yükün Amerika'nın en büyük ziraat devi Bunge'ye ait olduğunu açıkladı. Geminin 30 bin ton soya fasulyesini Arjantin'den aldığı belirtildi. Gemiye limanda 10 bin ton doğal soya fasulyesi yükleneceği ifade edilirken, yetkililer bu iki cins fasulyenin karıştırılıp satılacağını ve bu şekilde kimsenin aldığı ürünün OGM olduğunu bilemeyeceğini iddia etti. Greenpeace sözcüsü Mariana Paoli, "Bugün bizim zafer günümüz" ifadesini kullanarak, "Yapılan eylem sayesinde geminin yükünü Paranagua'ya boşaltmasını engelledik. 10 bin ton doğal fasulyenin geminin silolarına yüklenmesine engel olduk. Böylece iki tür soya fasulyesini karıştırıp insanları kandırmalarını engelledik" dedi. Eyleme katılan Brezilyalı Leticia Camargo'nun zincirleri, gemi limandan ayrıldığı sırada henüz çözülmemişti. Gemideki vincin tepesinden Associated Press (AP) haber ajansıyla irtibat kuran Camargo da daha mutlu olamayacağını ve büyük bir zafer kazandıklarını söyledi.
HANGİ LİMANA İNECEK?
Greenpeace, geminin Türkiye'de hangi limana demirleyeceği ya da yükün hangi şirket adına satın alındığı hakkında herhangi bir bilgiye sahip olmadığını açıkladı. OGM'ler Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu (FDA) tarafından insan sağlığına zararsız kabul edildi ve ticareti serbest bırakıldı. Fakat OGM'ler, Avrupa Birliği ülkelerinde insan sağlığına zarar verebileceği gerekçesiyle yasak.
Ogm Nedir?
Genetiktarım tartışmalarında en çok üstünde durulan konuların başında, genetik olarak değiştirilmiş tarım ürünlerinin insan sağlığına etkileri geliyor. Uzmanlara göre, sağlık riskleri şunlar:
*Antibiyotiklere karşı dayanıklılık oluşması.
*Gıda olarak kullanımda toksikya da allerjik etki yapması.
Türkiye, mısır, soya fasulyesi, mısır yağı, soya yağı, soya küspesi gibi genetik olarak değiştirilmiş ürünleri Amerika ve Arjantin'den ithal ediyor. Söz konusu ürünlerin insan ve çevre sağlığına olumsuz etkisinin bilinmesine karşın, ülkemizde bebek mamalarından, tatlılara kadar kullanıldığı ürünlerde herhangi bir uyarı etiketi bulunmuyor.
En çok çevreciler karşı
İTÜ Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu ise konuyla ilgili görüşlerini şu sözlerle dile getiriyor: Genetik gıdalar tüm dünyada tartışma konusudur. Avrupa'da bu nedenle etiketlerde beyan zorunluluğu kondu. Genellikle çevreci gruplar karşıdır, ancak hiçbir bilim adamı sağlığa zararlıdır diyemez. En azından bugünkü veriler ışığında söyleyemez ama biliyorsunuz bilim hiçbir zaman değişmeyen, kesin bilgiler içermez.
SABAH 10.05.2004