İran’ın Ankara Büyükelçisi Firuz Devletabadi, ABD'nin Afganistan ve Irak'taki yaşadığı başarısızlığın üstünü BOP ile örtmeye çalıştığını söyleyerek, " Bu projenin amacı, kamuoyunun dikkatini Irak ve Afganistan dışına çekmektir. ABD, kendi yapamadığını bölge aydınlarına ve siyasetçilerine yaptırmak istiyor. Bizim bu tuzağa düşmememiz gerekir" dedi.
Gazetemizin Ankara Temsilcisi Ferhat Koç'u Büyükelçilik binasında konuk eden Devletabadi, Büyük Ortadoğu Projesi, İsrail'in Filistin topraklarının işgali, Kıbrıs, İKÖ ve Türkiye'nin AB üyeliği gibi konularda önemli açıklamalarda bulundu.
BOP'U FAZLA CİDDİYE ALMAMAK GEREKİR
Öncelikle G-8 zirvesinin de gündem maddesi olan BOP hakkında konuşan Büyükelçi Devletabadi, ABD'lilerin her yenilgilerinden sonra başarısızlıkların üstünü örtmek için yeni hareketlerde bulunduğunu söyledi. BOP'un da onlardan birisi olduğunu vurgulayan Devletabadi, "Afganistan'da başarısız olunca, Irak'taki olayı başlattılar. Irak'ta ise nasıl saplandıkları ortadadır. Orada da başarısız olunca şimdi BOP'u ortaya attılar. Bu projenin amacı, kamuoyunun dikkatini Irak ve Afganistan dışına çekmektir" diye konuştu. BOP ile aydınların ve politikacıların da meşgul edilmek istendiğini söyleyen Devletabadi, "İnsanlar, bu tuzağa düşmemelidir. ABD, Ortadoğu'ya herhangi bir etki yapacak gücü kaybetmiştir. Dolayısıyla bunun farkında olmalıyız. ABD, kendi yapamadığını bölge aydınlarına ve siyasetçilerine yaptırmak istiyor. Bizim bu tuzağa düşmememiz gerekir" dedi.
BOP'un Büyük İsrail İmparatorluğu için gerçekleştirildiği iddialarını değerlendiren Büyükelçi Devletabadi, "Belki öyle bir hedef de düşünmüş olabilirler. Temel olarak öyle bir projenin kayda değer olmadığını düşünüyorum. Bunun üzerinde fazla kafa yormaya gerek yok. Çünkü bu uygulanması mümkün olmayan projedir. Fazla ciddiye almamak gerekir" dedi.
İKÖ ETKİN OLMALI
İslam Konferansı Örgütü'nün (İKÖ) bugün daha aktif ve etkin hale gelmesi gerektiğini de anlatan Büyükelçi Devletabadi, İKÖ'nün tüm islam dünyasına mensup ülkelerin düşünceleri doğrultusunda karar aldığını hatırlattı. Kendilerinin bu konudaki ciddi bütün çalışmaları desteklediklerini söyleyen Devletabadi, "İslam ülkelerinin biraraya geldiği en büyük kurumdur. Bunun aktif ve etkili olması, İslam düşmanlarının düşüncelerinin ve tavırlarının iyileştirilmesinde etkili olabilir" diye konuştu.
MİLLİ GAZETE 10.06.2004