İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0507:3808:2312:5315:3817:5719:25
Kabe

Bütçe gerçekçi değil

Ekonomi
|

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) yayımladığı raporda, Maliye Bakanlığı'nın bütçe öngörülerinin "gerçekçi olmadığı" ifade edilerek, "2007 bütçesinin yıl sonu görüntüsü; gerçek anlamda bütçe disiplini yerine daha büyük bir bütçe açığı ile karşılaşma riskini içinde barındırmakta" denildi.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) yayımladığı raporda, Maliye Bakanlığı'nın bütçe öngörülerinin "gerçekçi olmadığı" ifade edilerek, "2007 bütçesinin yıl sonu görüntüsü; gerçek anlamda bütçe disiplini yerine daha büyük bir bütçe açığı ile karşılaşma riskini içinde barındırmakta" denildi.

TEPAV İstikrar Enstitüsü, "Mali İzleme Raporu ­ Haziran 2007 Bütçe Sonuçları" nı yayımladı. Raporda Maliye Bakanlığı'nın yayımladığı "Bütçe Gerçekleşmeleri ve Beklentiler Raporu" ndaki öngörüler ele alındı. Raporda yer alan saptamalar şöyle:
* Maliye Bakanlığı'nın raporunda dikkati çeken ilk nokta, bütçe açığının yaklaşık 8 milyar YTL az gerçekleşeceği öngörüsü. Bunun için bütçe harcamalarının yaklaşık 3 milyar YTL kısılacağı, bütçe gelirlerinin ise 5 milyar YTL artırılacağı varsayılıyor.
* Vergi gelirleri ile ilgili öngörüler gerçekçi görünmüyor. Yılın ilk 6 aylık ekonomik büyümeye yön veren aktivitelerin tamamlandığı ve yılın tümü için büyüme rakamlarında önemli bir artışın beklenmediği bir durumda yüzde 22'lik artışın nasıl gerçekleşeceği çok ciddi bir soru işaretidir.
* Bütçe ödeneklerinde yaklaşık olarak 3 milyar YTL düzeyindeki tasarrufun hangi kalemlerden yapılacağı açık bir biçimde ortaya konmamıştır. Gerçek harcama artışının net olarak 0.7 milyar YTL düzeyinde olacağını tahmin etmekteyiz.
* Ayrıca TEDAŞ'ın elektrik alım bedelinin zarar etkisinin de bu tutarların üzerine eklenmesi halinde, bütçenin gerçekte Maliye Bakanlığı'nın öngörülerinin aksine tasarrufla değil, 2 milyar YTL'yi aşan bir harcama fazlasıyla karşı karşıya kalacağını öngörmekteyiz.
* Harcama tasarrufuna gidilmesi halinde, büyük olasılıkla sağlık sektörüne ödeme ertelemesi gündeme gelebilir. Bu tür uygulamalar ile harcamalar gizlenmekte, kamuoyu yanıltılmaktadır.
CUMHURİYET -22 AĞUSTOS 2007 ÇARŞAMBA
AKRA