Babacan, Türkiye'ye gelen IMF heyetiyle iç ve dış şoklara karşı ekonomiyi korunaklı tutacak yeni programı görüşeceklerini belirterek, 'Gelecek iki yıl dünyada çok zorlu geçecek' dedi
Devlet Bakanı Ali Babacan, gelecek iki yılda Türkiye'yi zorlu bir dış konjonktürün beklediğini, buna karşılık üzerinde çalışılan yeni programın tüm bu olumsuzluklara, olası iç ve dış şoklara karşı ekonomiyi korunaklı durumda tutacak bir program olduğunu söyledi. Bir süredir yeni ekonomik program üzerinde yoğun çalışma yürüttüklerini anlatan Babacan, bu amaçla değişik kesimlerden aldıkları görüş ve önerilerin yol gösterici olduğunu söyledi.
Afyon Sanayi ve Ticaret Odası'nın düzenlediği toplantıda konuşan Devlet Bakanı Babacan, "Borç stokunun düşmesi için yüksek faiz dışı fazlanın devam etmesi gerekiyor. Açıklanacak program piyasa beklentileriyle, Türkiye gerçekleriyle uyumlu ekonomik program olacak. Mutlaka mali disiplinin sürdürüleceği ve yüksek faiz dışı fazlaların devam ettirileceği bir program olacak" dedi.
Devlet Bakanı Babacan, bir soru üzerine dün Türkiye'ye gelen IMF heyetiyle 2005, 2006 ve 2007 yıllarını kapsayan ekonomik programı içeren, teknik detaylar konusunda görüş alışverişinde bulunacaklarını ifade etti. "IMF heyetinin bu ziyareti stand-by anlaşması yapacağı anlamına gelmiyor" diye konuşan Ali Babacan, bu konudaki net kararın da 'muhtemelen eylülde' netleşeceğini belirtti.
Babacan, Türkiye gerçekleriyle örtüşen, sorunlarına yerli çözümler üreten, ülkenin gelecek 20-30 yılını gözeten, AB ile yürütelecek müzakerelere baz teşkil edecek üretimi, istihdamı, ihracatı, yatırımı artırmayı ve sürdürülebilir büyümeyi hedefleyen yeni programın son aşamalarına gelindiğini kaydetti. Programa ilişkin, çok sayıda tamamen hayal ürünü olan eleştiri ve yorum yapıldığını, adeta doğmamış çocuğa elbise hazırlayanlar olduğunu savunan Babacan, zamanı gelince kamuoyuna detaylı bilgi verileceğini kaydetti.
Faiz dışı fazlaya devam
Gelecek, iki yıl boyunca Türkiye'yi zorlu bir dış konjonktürün beklediğini anlatan Devlet Bakanı Ali Babacan, "Petrol fiyatları yüksek ve dalgalı seyir izleyecek. Yine bu dönem ABD Merkez Bankası (FED) faizlerinin ne kadar ve ne zaman artırılacağının sürekli tartışılacağı bir dönem olacak" diye konuştu. Babacan, yeni programın bu olumsuzluklara, olası iç ve dış şoklara karşı ekonomiyi korunaklı durumda tutacak program olacağına vurgu yaptı.
Gelecek yıllarda piyasa beklentileriyle uyumlu çok yüksek faiz dışı fazla üretmeye devam edileceğini kaydeden Devlet Bakanı Ali Babacan, özel sektör yatırımlarının artışı için faizlerin düşük olması gerektiğini bunun da kamu borçlarıyla ilgili beklentinin düşüşü ile birlikte mümkün olabileceğini, bunun ise yüksek faiz dışı fazla ile sağlanabileceğini vurguladı.
'Büyüme sürecek'
Türkiye ekonomisinde sürdürülebilir büyüme konusunda karalılıklarının devam ettiğini, 2004 yılı için yüzde 5 olan büyüme hedefinin aşılabileceğinin şimdiden görüldüğünü anlatan Devlet Bakanı Ali Babacan, "Sonraki birkaç yıl da yaklaşık yüzde 5 büyüme oranları hedeflenecek ve bu hedefler de mutlaka tutturulacaktır" diye konuştu.
2006 enflasyonu yüzde 5
Enflasyonda uzun yıllardan sonra tek haneye inildiğini, ancak kalıcı olarak tek haneli rakamlara ininceye kadar mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceğini ifade eden Ali Babacan, bu yılki yüzde 12'lik hedefin ulaşılabilir olduğunu kaydetti. Enflasyonda 2005 hedefinin yüzde 8 olarak belirlendiğini kaydeden Babacan, "Nihai kararlar daha sonra verilecekse de şu anda baktığımızda 2006 için yüzde 5, 2007 yılı için yüzde 4'lük bir enflasyon hedefi öngörülmektedir" dedi.
RADİKAL 03.08.2004