Irak savaşından sonra sıranın İran'a geleceği yolundaki öngörüleri doğrularcasına son günlerde bu ülkeye peş peşe uyarı gönderen ABD'nin yanı sıra Irak'taki hükümet de sertleşmeye başladı.
İran, Irak'ta 4 İranlı istihbarat görevlisinin tutuklandığı iddialarına ilişkin olarak, Irak'ın Tahran'daki maslahatgüzarı Halil Selman El Sübeyhi 'yi Dışişleri Bakanlığı'na çağıracak.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hamid Rıza Asefi , bugün düzenlediği basın toplantısında, Irak maslahatgüzarının son günlerde bazı Iraklı yetkililerin söyledikleri sözlere ilişkin açıklama yapması gerektiğini söyledi.
Asefi, ''Tahran'daki Irak maslahatgüzarının bu tutuklamalar konusunda kanıtları varsa bize sunması gerekir. Iraklı yetkililer iki komşu ülke arasında kötü ortam yaratma çabalarına da son vermelidir'' dedi.
Irak İçişleri Bakanlığı sözcüsü Sabah Kazım , Irak'ta 4 İranlı istihbarat görevlisinin casusluk ve sabotaj eylemleri hazırlamak şüphesiyle Irak makamlarınca tutuklandığını, soruşturmanın sürdüğünü ve gelişmeleri açıklayacaklarını söylemişti.
Ezzaman gazetesi de adını vermediği kaynaklara dayanarak Teymuri Muhammed Mehdi başkanlığındaki 4 İranlı istihbarat görevlisinin Bağdat'ta bir evde tutuklandığını, tutuklama sırasında sahte belgeler, İran istihbaratı ve Irak kimlik kartları ele geçirildiğini yazmıştı
Konsolos kaçırıldı
İran'ın Bağdat Büyükelçiliği, Irak'ta İranlı bir diplomatın kaçırıldığını bildirdi. İran'ın Irak hükümetiyle vardığı anlaşmaya göre Kerbela kentinde konsolos olarak görevlendirilen Feridun Cihani 'nin çarşamba günü başkent Bağdat'tan Kerbela kentine giderken kaçırıldığı kaydedildi.
El Arabiye televizyonunda yayımlanan video kaset görüntülerinde, kimliği Feridun Cihani olarak açıklanan kişinin pasaportu ve İran'ın Kerbela konsolosluğu yetkilisi olduğunu gösteren kimlik de yer aldı.
Vatandaşlarını uyardı
İran, Irak'ta Şiiler için kutsal yerleri ziyaret etmek isteyen vatandaşlarını Irak'a gitmemesi konusunda uyardı.
İran televizyonunun haberine göre, İçişleri Bakanlığı'nın güvenlik işlerinden sorumlu yardımcısı Ali Asker Ahmedi , uyarının Irak'taki iç karışıklıklar yüzünden yapıldığını, ayrıca Irak'ın Tahran'daki diplomatik misyonundan İranlılara vize verme işlemlerini durdurmasının talep edildiğini söyledi.
İranlılar, 12 imamın 6'sının mezarının bulunduğu Irak'ta en çok Hazreti Ali türbesinin bulunduğu Necef ile Kerbela kentlerini ziyaret ediyor. Saddam Hüseyin'in devrilmesinden sonra binlerce İranlı, kara mayınlarını, çetelerin adam kaçırma ve öldürme eylemlerini, ayrıca ABD güçlerince tutuklanma risklerini göz ardı ederek Irak'a geçti.
CUMHURİYET 09.08.2004