Filistinli Göçmenler Cemiyeti Sözcüsü Wadi Ebu Hani , İsrail devletinin kurulmasının ardından Filistin halkının yüzde 80'inin göçe zorlandığını söyleyerek, ''Komşu ülkelerdeki Filistinli mülteciler geri dönüş için bekliyor'' dedi.
Ezilenlerin Sosyalist Platformu ve Atılım gazetesinin davetlisi olarak Türkiye'ye gelen, Filistinli Göçmenler Cemiyeti sözcüleri olan ve Suriye'de sürgünde yaşayan Wadi Ebu Hani ve Usame el Tamimi , Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nde Filistinli mültecilerin durumu ve intifadanın yıldönümü nedeniyle bir toplantı düzenlediler. Filistinli mültecilerin ülkelerine dönme umutlarının devam ettiğini kaydeden Ebu Hani, ''Bu dönüş umudu, dededen çocuğa, toruna geçerek nesiller boyu aktarılıyor'' dedi.
İşkencede 116 ölüm
İntifadadan bu yana İsrail cezaevlerinde 7 bin 400 Filistinli tutuklunun bulunduğunu söyleyen Ebu Hani, bunların 2 bin 500'ünün ise çocuklardan oluştuğunu kaydetti. Bazı kadınların cezaevlerinde kötü koşullarda doğum yapmak zorunda kaldıklarını, 116 tutuklunun işkence nedeniyle yaşamını yitirdiğini ifade eden Ebu Hani, ''Tutuklular gece çırılçıplak soyularak aranıyor, eğitimlerine devam etmeleri engelleniyor, ailelerin görüşmesine doğru dürüst izin verilmiyor'' dedi.
'Kadınların rolü büyük'
Usame el Tamimi de Filistinli kadınların işgale karşı direnişte önemli görevler üstlendiklerini anlatarak, ''İntifada Yahudilere karşı değil, Filistin'i gasp eden siyonist güçlere karşı. Şu anda utanç duvarı örülüyor. Şehirleri, köyleri birbirinden ayırıyorlar. Tarımı yok edip insanları göçe zorlayacaklar. Ancak ördükleri bu utanç duvarı bir gün mutlaka yıkılacak'' diye konuştu.
Cumhuriyet / 22.09.2004