Ekonomi politikalarında büyük bir değişim önermeden ''Yoksulluğa acil çözüm'' çağrısı yapan Dünya Bankası'nın projeksiyonlarına göre, 46 yıl sonra, şu an 35 trilyon dolar olan dünya geliri 2050 yılında dört kat artarak 135 trilyon dolara çıkacak. Ancak fakir ve gelişmekte olan ülkelerin aldığı pay sadece iki kat artacak.
Küresel ekonomi politikaları değişmezse günde 2 dolar ve altında gelirle geçinmek zorunda olan dünya nüfusunun yarısı için 2050 yılında da değişen bir şey olmayacak. Dünya Bankası'nın (DB) ''Yeni Bin Yıldan Sorumlu Büyüme'' raporuna göre, 35 trilyon dolar olan dünya gelirinin, 46 yıl sonra dört kat artarak 135 trilyon dolara çıkması bekleniyor. Ancak dünya gelirinin yüzde 20'sine sahip olan fakir ve gelişmekte olan ülkelerin payının ancak iki kat artacağı hesaplanıyor.
Rapora göre, rakamsal olarak fakir ve gelişmekte olan ülkelerin toplam gelirden aldıkları payın artmasına karşın dünyanın gelir dağılımındaki adaletsizlikte bir değişim ihtimali görülmüyor. Rapora göre bugün 6 milyar olan dünya nüfusunun 5 milyarı fakir ve gelişmekte olan ülkelerde yaşıyor. 2050 yılında toplam nüfusun 9 milyara çıkacağı ve bu ülkelerdeki nüfusun 3 milyar kişi artacağı da öngörülüyor.
DB ve IMF'nin gelir dağılımı adaletinin gittikçe düzeldiği yönündeki tespitlerine karşın, dünyanın gündeminden düşmeyen ''yoksulluk ve gelir dağılımı adaletsizliğini'' gözler önüne seren temel veriler şöyle:
* Dünyanın en fakir 48 ülkesinin toplam milli geliri, dünyanın en zengin 3 kişisinin servetinden daha az.
* Yaklaşık 1 milyar insan okuma-yazma bilmiyor.
* 1960'larda dünya nüfusunun en zengin yüzde 20'lik kesimi, en fakir yüzde 20'lik kesime göre 30 kat daha fazla para harcarken; 2000'li yıllara gelindiğinde bu oran 75 kata kadar çıktı.
* Gelişmekte olan ülkeler gelişmiş ülkelerden aldığı her 1 dolarlık borç için 13 dolarlık geri ödeme yapmak zorunda.
* 1.3 milyar kişinin temiz su kullanma olanağı bulunmuyor.
* Dünya nüfusunun üçte biri (2 milyar), elektrik enerjisi kullanmadan yaşıyor.
* Açlık sınırının 9 bin 393 dolara kadar çıktığı ABD'de, 36 milyon kişi açlık sınırının da altında yaşarken 45 milyonun üzerinde insanın hiçbir sosyal güvencesi yok.
James Wolfensohn 'günah' çıkarttı
Bu arada Washington'da gerçekleştirilen G7 ülkeleri finans bakanları zirvesinde yoksul ülkelerin IMF ve Dünya Bankası'na olan borçlarının silinmesi tartışmalarından bir sonuç alınamadı. DB Başkanı James Wolfensohn , dünyada istikrar ve barış sağlanabilmesi için yoksullukla mücadele çağrısında bulundu. DB'den yapılan açıklamaya göre, Wolfensohn, dünyanın daha güvenli hale getirilmesi için yoksulluğun azaltılmasını isteyerek şöyle dedi:
''Önümüzdeki 25 yılda 2 milyar kişi daha global nüfusa katılacak. Bunlardan yüzde 97'si, kalkınmakta olan ülkelerde ve çoğu yoksulluk içerisinde doğacak.'' Dünya Bankası Başkanı, kalkınmanın işe yaradığını belirterek sadece son 20 yılda dünyada yoksulluk içerisinde yaşayanların oranının yarı yarıya azaldığını da iddia etti.
CUMHURİYET 06.10.2004