Dünya basını ABD başkanlık yarışında en önemli faktörün din olduğu görüşünde birleşti
Dünya ve ABD basını, Başkan George Bush' un 4 yıl daha seçilmesinin en önemli nedeninin savaş ya da ekonomi değil dini ve ahlaki değerler olduğunu vurguladı.
New York Times gazetesi, seçmenlerin oy kullandıktan sonra verdikleri yanıtlarla oluşturulan bir ankete dayandırdığı haberinde, Amerikalıların seçimlerini ahlaki değerlere göre yaptıklarını bildirdi. ''Başkan seçiminde en önemli konunun ne olduğu'' sorusunu yanıtlayan seçmenler, ''dini ve ahlaki değerleri'' en üst sıraya koyarken habere göre, bu kişilerin yüzde 80'i de Başkan Bush'a oy verdi. Gazeteye göre, seçmenlerin yüzde 22'si kendini ''Beyaz Evangelist'' ve ''yeniden doğmuş Hıristiyan'' olarak tanımlıyor.
Eski çağlara sürüklenme riski
İngiliz Independent gazetesiyse ön sayfasında Guantanamo üssündeki cezaevi ve Ebu Garib'deki işkence resimlerini kullanarak ''4 yıl daha'' başlığını attı. Sayfalarında ''Sonunda bir Hıristiyan şeytanla savaşıyor. Teşekkürler Bush'' pankartının taşındığı bir fotoğrafa yer veren gazete başyazısına, ''Kaygı zamanı. Amerika Bush'u seçti ve dünya sonuçlarına katlanmak zorunda'' başlığını attı. ''Adayların, seçimi kazanmak için ortaya koyduğu Irak, terorizm veya cüzdanın içinde ne kadar olduğu konularından hangisi en önemliydi? Sonucu belirleyen yukarıdakilerden hiçbiri değil, ahlaki konulardı'' diyen yazı şöyle devam etti:
''Böylesi güçlü bir yetkiyle Bush'un muhafazakâr ve Hıristiyan temelli politikaları, ABD'yi gelecek 4 yıl içinde bağnazlık ve sosyal adaletsizliğin hüküm sürdüğü eski çağlara yeniden sürükleme riski taşıyor. Bu seçimlerin en şaşırtıcı sonucu dini öğelerdir. Aile değerleri, masadaki yemekten çok masadaki Tanrı anlamına geliyor.''
ABD'nin kültürel açıdan sağa kaydığını vurgulayan gazete, Katolik, savaş kahramanı olan birinin bile ülkenin muhafazakâr kesimine ulaşamadığını kaydetti.
Daily Mirror ise ön sayfasında Bush'a oy verenleri kastederek ''59 milyon 17 bin 382 kişi nasıl bu kadar aptal olabilir?'' başlığını attı. Irak, Kyoto Protokolü, Ortadoğu politikalarındaki yanlışların sıralandığı başyazıda, ''Bush artık istediği her şeyi yapma yetkisine sahip. Kürtaja ve eşcinsel evliliğine karşı; çevre konularını hiç takmıyor; silahların denetlenmesini istemiyor ve askerlerinin sonuna kadar Irak'ta kalmasından yana. Bir resimde Kerry'nin bir destekleyicisi dua ediyordu. Onun hassasiyetini tüm dünya paylaşıyor'' denildi.
'Berbat günler geliyor'
Fransız L'Humanite gazetesi, ''Berbat günler geliyor'' başlığını kullandı. Gazetede yer alan bir yazıda, ''Bu, dünya için felaket bir haber. Muhafazakâr, savaş meraklısı, fanatik ve geri kafalı bir Amerika 4 yıl daha yetkide'' denildi.
Alman muhafakazakâr Frankfurter Allgemeine gazetesi, seçim sonuçlarının, Amerikan toplumu arasındaki bölünmeleri ortaya çıkardığını kaydetti. ''Kültürlerin Savaşı'' başlıklı makalede, ''Asıl tehlike çanları çaldıran, Evangelist Hıristiyanlar ve koyu muhafazakârların, ahlaki değerlerini kaybetmiş olarak gördükleri 'liberal' yurttaşları küçük görme dereceleridir'' denildi.
Die Welt de seçimleri yönlendirenin gündemdeki önemli konular değil, Bush ile Kerry'nin ahlaki duruşları olduğunu vurguladı.
CUMHURİYET 05.11.2004