Enerji Bakanı Güler, Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı’nın gecikme olmadan devreye alınacağını söyledi. Güler, nükleer santrallerin 2012’den itibaren devreye alınacağını kaydetti.
Enerji Bakanı Hilmi Güler, Hazar petrollerinin dünyaya taşınmasında en önemli proje olan Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Petrol Boru Hattı projesinin planlandığı şekilde hiçbir gecikme olmaksızın devreye alınacağı ve ilk petrolün 2005 yılının ilk yarısında Ceyhan terminaline akacağını söyledi. Güler, toplam 4 bin 500 megawatlık nükleer santralin 2012 yılından itibaren devreye alınmasının öngörüldüğünü belirtti. Enerji Bakanlığı’nın 2005 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan Güler, elektrik dağıtım ihalelerine bu yıl içinde çıkılmasını istediklerini ancak bu yıla yetişmemesi halinde 2005 başında çıkılabileceğini kaydetti.
BORU HATTI İNŞAATI BİTECEK
Güler, Enerji Bakanlığı’nın 2005 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna sunuş için hazırladığı metinde, “BTC projesinde kaynak ve kaplama yüzde 100, hendek açma, indirme ve geri dolgu işleri yüzde 85 oranında tamamlanmıştır. Yüzde 65 bitmiş olan restorasyonun ve testlerin tamamlanması ile boru hattı inşaatı bitmiş olacaktır” dedi.
Gürcistan’daki çevreciler başta olmak üzere BTC’nin geçtiği ülkelerde yaşanan bazı olaylar nedeniyle projede gecikme olacağı ve petrolün Ceyhan terminaline gelişinin planlanandan ileri bir tarihe kalacağı çeşitli kesimler tarafından savunuluyordu.
Kazakistan’ın Hazar Bölgesi’nde özellikle petrol söz konusu edildiğinde potansiyel rezerv düzeyi ve muhtemel ihracat senaryoları ile hem bölgede yatırım fırsatları arayan petrol şirketleri hem de özellikle BTC projesi açısından oldukça stratejik bir ülke olduğunu belirten Güler, “Kazakistan’ın da bir an önce BTC projesine katılmasına çok büyük önem veriyoruz” dedi.
ENERJİ KORİDORUNUN ÖNEMLİ PARÇASI
Güler, BTC projesine paralel olarak Hazar Bölgesi’nde üretilecek doğalgazın Türkiye’ye buradan da diğer Avrupa ülkelerine taşınmasını öngören Hazar-Türkiye-Avrupa doğalgaz boru hattı projesinin de Doğu-Batı enerji koridoru politikasında önemli yer tuttuğunu vurguladı.
Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattı olarak da bilinen projenin Türkiye’ye gaz nakli açısından değil Avrupa pazarından Türkiye üzerinden gaz nakledilmesi açısından önemli olduğunu Güler, “Enerji Bakanlığında önümüzdeki yıllarda daha da büyüyecek olan Avrupa gaz açığını karşılamak üzere Hazar havzası, Ortadoğu, Güney Akdeniz ülkeleri ve diğer uluslararası kaynaklardan gelecek doğalgazı Avrupa’ya iletecek olan Güney Avrupa gaz ringi projesi üzerinde de çalışıyoruz” dedi.
Bu kapsamda, 20 Şubat 2003’te Yunanistan’a doğalgaz satışı ve her iki ülkenin doğalgaz sistemlerinin bağlanmasına dair hükümetler arası anlaşma imzalandı. Anlaşma çerçevesinde, 2006 yılından itibaren Türkiye’den Yunanistan’a Karacabey ile Komotini arasında inşa edilecek bir boru hattı ile Türkiye-Yunanistan sınırında tespit edilecek bir ölçüm istasyonu ile gaz verilecek.
Boru hattının Türk topraklarında olan kesiminin maliyeti yaklaşık 80 milyon dolar, Yunanistan topraklarındaki kesimin maliyeti 115 milyon Euro olarak hesaplanırken,; Türkiye’deki bölümün mühendislik ve çevresel etüt çalışmaları başlatıldı.
Nükleer santral 2012’de
Enerji Bakanı Güler, nükleer santralların 2012’den itibaren devreye alınacağını belirtirken; santral kaç adet nükleer santral yapımının planlandığı ve ihaleye ne zaman çıkılacağı hakkında bilgi vermedi.
Ancak daha önce yapılan açıklamalarda, toplam üç nükleer santral planlandığı ve santrallerden ikisinin daha önce de gündeme gelen Mersin Akkuyu’da diğerinin ise Sinop’ta inşa edilebileceği kaydedilmişti.
Türkiye’deki nükleer çalışmaları koordine etmek, denetlemek ve mevzuat çalışmalarını hazırlamakla yetkilendirilen Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun (TAEK) çalışmalarına devam ettiğini belirten Güler, “Ülkemizin nükleer teknoloji alanında daha ileri bir seviyeye çıkmasını sağlamak amacıyla TAEK’te yürütülen ve nükleer alanda teknolojik altyapımızı geliştirmeyi hedefleyen çalışmalar için 2004-2014 yıllarını kapsayan nükleer enerji ve teknoloji geliştirme projesi gündeme getirilmiştir” dedi.
NTVMSNBC 10.11.2004