IKDP lideri tehdit etti: Biz Kürdistan'ı birleştirmek istiyoruz. Türkiye, İran ve Suriye akıllı olsun
Ankara'ya meydan okudu
IKDP lideri Barzani, "bağımsız Kürt devletinin hakları olduğunu'' söyledi. Barzani, "Komşu ülkeler bunu bir günah gibi görüyorlar. Onlar Kürdistan'ı sömürgeleştirerek 4 parçaya ayırmışlar. Biz, kendi ülkemiz olan Kürdistan'ı birleştirmek istiyoruz. Irak, Türkiye, İran ve Suriye topraklarından birer parça koparalım demiyoruz. Ben bu ayrılıkçılık tabusunu kırmak istiyorum, ki onlar da hakkımızın ne olduğunu anlasınlar. Ben onların akıllı olmasını istiyorum. Kürtlere dostluk elini uzatmak Türkiye'nin çıkarınadır'' dedi.
Irak'ta yine saldırı: 73 ölü
Irak'ta gerçekleşen son çatışma ve saldırılarda toplam 73 kişi öldü, 52 kişi yaralandı. Direnişçilerle bağlantılı olduğu öne sürülen bir eski generalin tutuklandığı, tutuklanmasından 49 gün sonra açıklandı. ABD Savunma Bakanlığı'nın verdiği rakamlara göre, bu ölümle birlikte ABD'nin Irak'taki kayıplarının sayısı 1444'e çıktı. Ensar el Sünnet Ordusu, Amerikan güçleriyle çalışan Iraklı bir tercümanı öldürdüğünü açıkladı. Örgüt, tercümanın öldürülmesiyle ilgili görüntüleri kendisine ait internet sitesinde yayımladı.
Türkiye, Suriye ve İran üzerinden Kürdistan hayali
Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) lideri Mesud Barzani , "Kürdistan'ı birleştirmek" istediklerini belirterek Türkiye İran ve Suriye'nin haklarını anlamasını belirtti. Barzani Kerkük için de "Dünyada hiçbir güç veya devlet benim Kerkük'ten vazgeçmemi sağlayamaz'' dedi.
Barzani, merkezi İsveç'te bulunan "Kerkuk-Kurdistan.com'' adresindeki internet sitesinde yayımlanan röportajında, "bağımsız bir Kürt devletinin kurulmasının Kürtlerin hakkı'' olduğunu savundu. Barzani, "komşu ülkelerin bunu bir günah gibi gördüğünü'' iddia ederek, "Komşu ülkeler bunu bir günah gibi görüyorlar. Ben bu günahkârlık perdesini yırtıp onlara bizim hakkımız olduğunu göstermek istiyorum. Talep etmemişiz ancak hakkımızdır. Kim kimin ülkesini parçalıyor?. Kim neyi nereden ayırıyor?. Onlar Kürdistan'ı sömürgeleştirerek 4 parçaya ayırmışlar." sözleriyle bağımsız Kürt devleti talep etmediklerini, bunun hakları olduğunu öne sürdü.
Türkiye, Suriye ve İran'a uyarı
Barzani, "Biz, kendi ülkemiz olan Kürdistan'ı birleştirmek istiyoruz. Irak, Türkiye, İran ve Suriye topraklarından birer parça koparalım demiyoruz. Ben bu ayrılıkçılık tabusunu kırmak istiyorum ki onlar da hakkımızın ne olduğunu anlasınlar. Ben onların akıllı olmasını istiyorum; Kürt ve Kürdistan gerçeğini anlamalarını istiyorum. Daha yumuşak olmak ve Kürtlere dostluk elini uzatmak Türkiye'nin çıkarınadır. Temennim, Türkiye'nin dostluk politikasını seçmesidir'' görüşünü savundu. Barzani, seçimlerin, Irak'ta karanlık bir dönemin, diktatörlüğün, Arap şövinizminin ve tek taraflı bir yönetimin sonunu getirdiğini, Kürt halkına geniş bir ufuk açtığını söyledi.
Ölüm durdurur
"Kerkük Kardeşlik Listesi'nin oyların yüzde 70-75'ini aldığı hatırlatılarak, ABD, Avrupa veya başka bir devletin kendisini Kerkük'ten vazgeçirip geçiremeyeceğinin'' sorulması üzerine Barzani şunları kaydetti: "Bu konuda sadece ölüm yolumu kesebilir. Bunun dışında dünyada hiçbir güç veya devlet benim Kerkük'ten vazgeçmemi sağlayamaz. Bu kesindir ve Kerkük'ten vazgeçmemiz mümkün değil. Ayrıca bu seçimler de Kerkük kimliğinin ne olduğunu gösterdi. Kerkük'ün Kürt ve Kürdistan'a ait bir kent olduğunu söylediğimizde bize kuşkuyla bakanlar, şimdi çok açık bir şekilde bir gerçeği ve Kerkük kimliğinin ne olduğunu gördüler.'' Barzani, "Kerkük'ün Kürdistan sınırları dahilinde olacağını'' söyledi.
CUMHURİYET 08.02.2005