Hükümet Belediye Gelirleri Tasarısı’nda geri adım attı. Vatandaşa katılım payı ve harç adı altında yeni yükler getiren düzenlemeler tasarıdan çıkarılıyor.
Bu düzenlemeler 12-13 maddeyi kapsamaktadır. Komisyonun bu konuda bize destek vermesini talep ediyoruz. Bunun hızla Genel Kurul’a sunularak çıkarılmasını arzu ediyoruz.
Yeni düzenlemeyle, genel bütçeden mahalli idarelere aktarılan kaynak miktarı, yıllık yaklaşık 13 milyar YTL’den 17 milyar YTL’ye çıkarılmaktadır. Yani genel bütçeden yerel yönetimlere aktarılacak tutar 4 milyar YTL artırılıyor.”
Tasarıda yerel yönetimlerin genel bütçede vergi gelirlerinden alacakları pay yüzde 30’a çıkarılacak. Alt komisyonda yapılacak değişiklikle belediyelerin öz gelirlerini artırmak amacıyla planlanan emlak vergisi, işgal vergisi gibi düzenlemeler tasarıdan çıkarılacak.
TASARIDA HANGİ VERGİLER VARDI?
Belediye Gelirleri Yasa Tasarısı vatandaşa getireceği yükler nedeniyle tartışma yaratmıştı. Tasarıda, il özel idareleri ve belediyeler için emlak vergisi, ilan ve reklam vergisi, eğlence vergisi, elektrik ve gaz tüketim vergisi, konaklama vergisi, çevre temizlik vergisi olmak üzere 6 vergi öngörülüyordu.
Tasarıyla belediyelere, konserden sinemaya, kafeden otellere kadar bütün eğlence yerlerinden ve tatil beldelerinden vergi toplama yetkisi veriliyordu. Tasarıyla aracını sokağa park edenlerden saatlik 2, günlük 7 YTL harç ücreti kesilmesi planlanıyordu.
Binaların üzerinde belli bir süre için yapılan ilan ve reklamların her metrekaresinden haftalık 10 YTL vergi alınması öngörülüyordu.






