Irak savaşının başında Türkiye'nin Amerika'ya üslerini kullanma hakkı vermemesinden sonra, Washington yönetimi şimdi de askeri kuvvetlerini üslenecek yeni ülkelere aramaya başldı. Bu ülkelerin başında kuzey komşularımız Bulgaristan ve Romanya geliyor.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Amerika'nın Avrupa'daki kuvvetler komutanı general James Jones, NATO'nun yeni üyeleri Romanya ve Bulgaristan'la askeri üslerin bu ülkelere taşınması konusunu konuşmaya hazır olduklarını abildirdi.. General Jones, Temsilciler Meclisinin bir komisyonunda yaptığı konuşmada, bir süredir Romanya ve Bulgaristan'la alt düzeyde temaslar yapıldığını ve Amerikan güçlerinin bu ülkelerde üslenmesiyle ilgili resmi görüşmelere yakında başlanacağını belirtterek, "Fikir aşamasını geride bıraktık ve projeye başlama noktasına geldik" dedi.
ABD'NİN YENİ PROJESİ
General Jones, Amerikan askerlerinin Romanya ve Bulgaristan'da üslenmesi planlarının Amerika'nın dünya genelindeki güçlerini yeniden yapılandırmasını öngören Savunma Bakanlığı projesiyle de uyumlu olduğunu belirtti. Projeye göre, çatışma bölgelerinden uzak büyük üsler kapatılıyor ve çatışma çıkabilecek bölgelerinin yakınında yeni küçük üsler açılıyor. Jones, bunu şöyle açıklıyor:
"Avrupa'nın doğusuna, Bulgaristan ve Romanya'ya bir tugayın, hava gücü ve gerekli diğer unsurlarla birlikte konuşlandırma olasılığı bizi son derece heyecanlandırdı."
Tugay, destek unsurları hariç üç ila beş bin kişiden oluşacak. NATO kuvvetlerinin de komutanı olan James Jones, sözü edilen iki ülke ile görüşmelere derhal başlanacağını belirtti.
TÜRKİYE'DEN DERS ALDIK
Geçmişte bazı ülkeler Amerikan kuvvetlerinin topraklarındaki üslerden çatışma bölgelerine geçmesine izin vermemişti. Bu, iki yıl önce Irak savaşının başında Türkiye'nin Amerika'ya üslerini kullanma hakkı vermemesiyle sorun olmuştu. General Jones, bu tür bir durumun Romanya ve Bulgaristan'da söz konusu olmayacağını; iki ülkenin de Amerikan'ın Avrupa'daki kolunun bir parçası olmaya son derece istekli olduğunu vurguladı. General James Jones konuşmasında, geçen hafta bir Bulgar askerin Amerikan askerlerince Irak'ta yanlışlıkla öldürülmesi olayına ise hiç değinmedi.
VAKİT 11.03.2005