İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0507:3808:2312:5315:3817:5719:25
Kabe

Myanmar için 100 milyon dolar toplandı

Dünya
|

Kasırganın vurduğu Myanmar için toplanan yardım konferansından, 100 milyon dolarlık yardım vaadi çıktı. Ancak konferansa katılan 51 ülke ve uluslararası kuruluş, yardımları aktarmak için Myanmar hükümetinin felaketten en çok etkilenen bölgelere giriş izni vermesini bekliyor.

Kasırganın vurduğu Myanmar için toplanan yardım konferansından, 100 milyon dolarlık yardım vaadi çıktı. Ancak konferansa katılan 51 ülke ve uluslararası kuruluş, yardımları aktarmak için Myanmar hükümetinin felaketten en çok etkilenen bölgelere giriş izni vermesini bekliyor.

Toplantının ardından Myanmar'dan ayrılan BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, "Myanmar'ın sözlerini tutacağını umuyorum. Bu yönde hızla ilerliyorlar" diye konuştu.  
Myanmar, Ban'a "yardımları koşulsuz olarak kabul etme" ve depremden en çok etkilenen İrravadi deltasının yabancı ekiplere açma sözü vermişti. 
Ban'ın, cunta yönetiminin, uluslararası yardıma karşı ördüğü duvarları yıkma görevi, uluslararası yardım konferansında, bağış yapan ülkelerin Myanmar'a 100 milyon dolardan fazla yardım sunması üzerine zirveye ulaştı. 
Ancak bu ülkeler, kasırgadan etkilenen bölgelere giriş izni vermediği sürece "cüzdanlarını tam olarak açmayacakları" yönünde iktidardaki generalleri uyardı.
BM ve Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği'nin (ASEAN) dün düzenlediği ortak konferansa, 52 ülkeyle 24 örgüt katılmıştı. 
Konferansta sunulan yardımlar şöyle: 
* 46 milyon euro yardım yapan Avrupa ülkeleri 17 milyon euro daha önerdi.
* Çin, yardım sözünü 11 milyon dolara çıkardı.
* Avustralya, 25 milyon Avustralya doları yardım yapacağı sözünü verdi.
* Filipinler, bir önceki yardım önerisini ikiye katlayarak 20 milyon dolara çıkardı.
* Güney Kore, 2.5 milyon dolar yardım yapacağını belirtti.
Ükeyi 2 Mayıs'ta vuran kasırgada, resmi rakamlara göre toplam 78 bin kişi öldü, 56 bin kişi kayboldu. Myanmar, ekonomik zararın 11 milyar dolar olduğunu tahmin ediyor, 1.5 milyon kişi evsiz ve açlıkla boğuşuyor.
CNN TURK - 26 MAYIS 2008 PAZARTESİ
AKRA