Siyonistler ve işbirlikçisi ülkelerin omuz omuza vererek bir provokasyon başlatarak baskı altına aldığı Suriye'nin Washington Büyükelçisi İmad Mustafa, ABD'nin Irak'taki, İsrail'in de Filistin'deki askerlerini çekmesini beklediklerini söyledi.
Lübnan'daki askerlerinin bir bölümünü çeken Suriye'nin Büyükelçisi Mustafa, Georgetown Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada, ABD ve İsrail'in Suriye örneğini izleyerek, Irak ve Filistin'deki askerlerini çekmelerini umduğunu belirtti.
Lübnan'dan mümkün olan en kısa sürede tamamen çekileceklerini söyleyen Mustafa, ABD Başkanı George Bush'un bazı konuşmalarında Irak'taki yeni modelin tüm Arap dünyasına ilham vereceğini söylediğine dikkati çekerek, ''Arap halkının, Amerikalılar ve İsrailliler tarafından takip edilen bu Suriye’nin asker çekme modelini seveceğini düşünüyorum'' dedi.
Büyükelçi İmad Mustafa, Suriye'nin Lübnan'dan askerlerini çekmesinin, ABD ile ilişkilerin geliştirilmesi yönünde bir adım olmasını istediğini belirterek, artık bu sayfanın kapanmasını istediklerini, ABD ile ortak bir zemin oluşturmayı arzuladıklarını söyledi.
Suriye'nin ABD'nin düşmanı olmadığını ifade eden Mustafa, ''ABD'nin Suriye'ye düşman gözüyle bakmasını istemiyoruz'' dedi. Dünyada hiçbir ülkenin ABD'nin kendisine düşman gözüyle bakmasından hoşlanacağını zannetmediğini söyleyen Mustafa, ''eğer bana inanmıyorsanız, geçmiş 30 yıl içinde askerleriniz tarafından işgal edilen 30 ülkeye sorun'' diye konuştu.
Suriye cezaevlerinde siyasi mahkum kalmayacak
Guantanamo üssündeki esirlere yönelik ABD ordusunun insanlık dışı uygulamalarını da eleştiren Mustafa, Şam yönetiminin, Haziran ayına kadar cezaevlerinde bir tek siyasi mahkum dahi bırakmamayı planladığını ifade ederek, ABD'den de Guantanamo'da benzer bir hareket beklediklerini kaydetti.
Avrupa ülkelerinin bazılarının ve Arap Birliği ülkelerinin tavsiyeleri doğrultusunda Lübnan’da 15 yıl süren iç savaş sırasında ülkeye asker gönderen Suriye, istikrarı sağlamıştı. Büyük Ortadoğu Projesi adı altındaki Büyük İsrail Projesi önünde ABD ve İsrail tarafından engel olarak görülen Suriye Hariri suikastıyla birlikte baskı altına alınmıştı. Ardından Tel Aviv’deki patlamayla birlikte Filistinli direnişçi örgütlere yardım ettiği gerekçesiyle yine suçlanmıştı. BM de taşeron rolü oynayarak Suriye’nin çekilmesi noktasında baskılarını yoğunlaştırmıştı. Artan baskılar üzerine Suriye, askerlerinin büyük bölümünü bu ülkeden çekti.
MİLLİ GAZETE 25.03.2005