Direnişi kırmak için Sünnileri siyasi sürece katma çabası Bağdat'ta kurulan hükümete yansımadı. Hayal kırıklığı yaşayan Sünniler, 'Çekilebiliriz' diyor
Irak'ta sancılı bir sürecin ardından meclisten güvenoyu alan Başbakan İbrahim Caferi'nin 'kısmi hükümeti' daha ilk gününde dört koldan meydan okuma ile karşı karşıya kaldı. Dün direnişçiler art arda düzenledikleri saldırılarla diş gösterirken, ABD'nin Sünnilerle başedebilmek için eski rejimden kalan kadroların yeni yönetime dahil edilmesi ısrarına rağmen hükümette yeterince yer verilmeyen Sünniler 'çekiliriz' restini çekti.
30 Ocak seçimini boykot ettikleri için 275 kişilik mecliste 17 vekille temsil edilen Sünnilere altı bakanlık ve bir başbakanlık vaat edilmesine karşın dört bakanlık verilmesi hayal kırıklığı yarattı. Caferi'nin Başkanlık Konseyi'nde kısmen veto yiyen kabinesinin ilk halinde yer verdiği Sünni başbakan yardımcısı ve savunma bakanı eski Baas Partisi ile bağlantılı oldukları iddiasıyla listeden çıkarılmıştı. Sünni Devlet Başkan Yardımcısı Gazi Yaver, "Verilen bakanlık sayısı yeterli değil. Sünniler tatmin edilmezse tüm adaylarını geri çekebilir" diye uyardı. Tatminsizliğin bir diğer nedeni tahsis edilen bakanlıkların işsiz kitlelere istihdam kapısı olmaması.
Vekil bakanlıklar dışında Arap Şiilere 15, Kürtlere yedi ve Hıristiyanlara bir bakanlık düşerken, Sünnilere kültür, turizm, vilayetler ve kadınlardan sorumlu bakanlıklar verildi. Sünniler, hükümet pazarlıkları yapılırken aralarında imar, çalışma ve sağlık bakanlıklarının da bulunduğu yedi bakanlık istemişti.
ABD, Sünnileri siyasi sürece katıp direnişi kırmayı düşlerken, Sünnilere verilen bakanlıkların pek de bu amaca hizmet etmeyeceği görülüyor. Sadece direnişin merkezlerinden Anbar bölgesinde güçlü olan Hardan aşiretinden Said Naif'in vilayetlerden sorumlu bakan yapılması anlamlı bulundu. Şii hacıların ziyaretleri dışında hiçbir turistik faaliyetin olmadığı bir ülkede gülümseme ile karşılanan Turizm Bakanlığı'na Haşim Haşimi, Kültür Bakanlığı'na 79 yaşındaki ressam Huri Ferhan el-Ravi, kadından sorumlu bakanlığa da Azhar Abdülkerim getirildi. Dört Sünni bakanın hiçbirinin direnişçiler üzerinde etkili Sünni din adamlarıyla ilgisi yok.
Salı günü Allavi'den görevi devralacak olan Caferi'nin anayasa gereği boş koltukları 7 Mayıs'a dek doldurması gerekiyor. Yeni atamaların Sünnileri tatmin edip etmeyeceği meçhul. Caferi'nin vekâleten yürüttüğü Savunma Bakanlığı'na direnişin üstesinden gelebilecek bir Sünni isim aranıyor.
RADİKAL 30.04.2005