Başörtüsü yasağı"Ankara'da tel'in edildi. Sıhhiye Meydanı'na toplanan onbinlerce insan, "Toplumsal mutabakat arıyoruz" diyenlere gereken cevabı verdi. Onbinler başörtüsüne şartsız özgürlük isterken, gösterdikleri yoğun katılımla "Al sana mutabakat!" dediler
BİLGEN: "TOPLUMSAL MUTABAKAT YALAN"
Mazlum-Der Genel Başkanı Ayhan Bilgen, mitingde yaptığı konuşmada, en büyük toplumsal mutabakatı bu meydana toplanan kalabalığın gösterdiğini belirtti. Bilgen, "Toplumsal mutabakat deniyor. Kamusal alan nasıl bir yalansa, toplumsal mutabakat da yalandır. Bu memleketin mutabakatı var. Ama ihlalcilerle uzlaşmak istiyorsanız, ikna edebiliyorsanız edin. İkna edemezseniz, sandıkta hesabını siz vereceksiniz" diye konuştu.
Türkiye'de başörtüsü yasağı olmadığını, çünkü bu ülkenin parlamentosundan kadınların kıyafeti ile ilgili tek bir düzenleme geçmediğini kaydeden Bilgen, "YÖK kararlarının, AİHM kararlarının arkasına saklanmayın. Yasa yoksa suç işleniyor, suç" çağrısında bulundu.
ARSLAN: BAŞÖRTÜSÜ, BİR VAROLUŞUN SEMBOLÜDÜR
Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı ve Hizmet-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Karanlık mahfillere karşı Beyaz Buluşma'dayız. Artık yol bitmiş, yön belirmiştir. O yön fosillerin çizdiği değil, tarihin aydınlattığı yöndür. Başörtüsü bir varoluşun sembolüdür. Modern dünyada İslâm'a karşı, bizim ülkemizde başörtüsü yasağıyla kadına karşı bir savaş yaşanmaktadır. Başörtüsü yasağı sadece din ve vicdan özgürlüğünün kısıtlanması değil, aynı zamanda en temel insan haklarından olan çalışma hakkının gasp edilmesidir. Bu özgürlük düşmanlığına bir an önce son verilmelidir" dedi.
AKSU: KELAYNAKLAR GİBİ DEMOKRASİ OLMAZ
Bu miting, onurlu bir hak arama mücadelesinin sembolüdür diyen Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu ise, "Kelaynaklar gibi demokrasi istiyorsunuz" dedi. Aksu, "Kimse yanılmasın; başörtüsü yasağı sadece üniversite açısından değil, bütün kamu görevlileri açısından yanlıştır" diye konuştu.
KAPLAN: HAKLARIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ
Ayrımcılığa Karşı Kadın Derneği (AK-DER) Başkanı Havva Kaplan, inanan ve inandığı değerlerle yaşayan kadınların bilinçli ve sistematik olarak toplumsal hayatın dışında itildiğini söyledi.. Kaplan; Türkiye'de yaşanan sürecin, başörtüsü yasağının burada model haline getirildikten sonra, tüm dünyada uygulanması amacını taşıdığını kaydetti. Kaplan, "Bu meydanda, Türkiye'nin gerçek sahipleri olarak inançlarımıza saygı istiyoruz. Haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz" dedi.
VAKİT 16.05.2005