Dünya fındık üretiminin yüzde 75'ini elinde bulunduran Türkiye, fındıktan 2004-2005 ihracat döneminde elde ettiği yaklaşık 1 milyar 500 milyon dolarlık gelirle Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı.
1 Eylül 2004 tarihinde başlayan fındık ihracat döneminde geride kalan 47 haftalık süre zarfında toplam 185 bin 563 ton iç fındık ihraç edilirken, karşılığında 1 milyar 461 milyon 48 bin 608 dolar döviz girdisi sağlandı. 2004-2005 ihracat döneminin 47 haftalık süresinde elde edilen gelir, Cumhuriyet tarihinin rekoru olarak kayıtlara geçti. Türkiye fındık ihracatının en fazla ikinci geliri ise 2003-2004 döneminde sağladı. 2003-2004 ihracat döneminde 222 bin 654 ton fındık satarak 990 milyon dolar gelir sağlayan Türkiye, Cumhuriyet tarihinin en fazla üçüncü gelirini ise 1997-1998 ihracat döneminde 212 bin 651 tonluk fındık ihracatı karşılığındaki 964 milyon 226 bin 467 dolarlık rakamla elde etti. Cumhuriyet tarihinin en az geliri ise 48 bin 850 ton karşılığı olarak 49 bin 471 dolarla 1963-1964, 51 bin 457 ton karşılığı olarak da 56 bin 689 dolarla 1966-1967 ihracat dönemlerinde elde edildi.
Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRİK) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Erdem, bazı kesimlerce fiyat artışlarının önlenmesi için zaman zaman piyasada spekülasyonların çıkarıldığını, oyunlar oynadığını, ancak bunların uyguladıkları akılcı politikalar ve üreticilerin de bilinçli hareket etmeleri sonucunda başarısızlıkla sonuçlandığını söyledi.
Türk fındığının 47 haftalık döneminde elde ettiği yaklaşık 1 milyar 500 milyon dolarlık ihracat gelirinin uyguladıkları politikalar sonucu oluştuğunu vurgulayan Erdem, "Uyguladığımız politikalar sonucu 47 haftalık ihracat döneminde Türkiye'nin yaklaşık 1 milyar 500 bin dolar gelir elde etmesini sağladık. İhracat sezonunun sona ermesine 5 hafta daha var. Bu rakam daha da yükselecektir. Türk fındığı sayemizde altın yılını yaşamaktadır. Yaşamaya da devam edecektir" dedi.
Avrupa'da 2005 mahsulü fındık rekoltesinin az olduğunu söyleyen Erdem, "Avrupa'ya bu yıl Türk fındığı damgasını vuracak." dedi.
'Sadece 13 ilimizde fındık tarımı yapılıyor'
Fındık Araştırma Enstitüsü (FAE) Müdür Yardımcısı Haşim Şirin, Türkiye'de uzun yıllar Doğu Karadeniz olarak bilinen fındık tarım alanının zamanla yurdun değişik bölgelerine yayıldığını ifade ederek, ''Bugün Karadeniz'den Trakya, Marmara, Akdeniz, Orta ve Doğu Anadolu'ya kadar 33 ilde fındık yetişmektedir. Ancak, ekonomik olarak 13 ilde fındık tarımı yapılmaktadır'' dedi. Türkiye'de fındık tarımının ekonomik olarak Giresun, Ordu, Trabzon, Samsun, Sinop, Artvin ve Rize'nin yer aldığı 1. standart bölge, Düzce, Sakarya, Zonguldak, Kocaeli, Kastamonu ve Bartın'ın bulunduğu 2. standart bölgelerde yapıldığını kaydeden Şirin, ''Fındıktan yaklaşık 4 milyon kişi geçimini sağlamaktadır'' diye konuştu.
VAKİT 28.07.2005