İngiltere, Irak'taki askerlerini ne zaman çekeceğine dair bir takvim açıklamayı reddetti. ABD’li yetkililer de, Irak'ta yeni hükümet görevi aldığından bu yana yükselen direniş nedeniyle geri çekilme için bir takvim önermiyor.
İngiltere Savunma Bakanı John Reid, The Times gazetesinde çıkan yazısında, Iraklıların direnişe karşı mücadele edebilecek kapasiteye sahip olana kadar bölgeden çekilmeyeceklerini söyledi. Reid yazısında, Irak'tan çekilmelerinin yerel gelişmelere bağlı olduğunu vurgulayarak, "Bu süreç demek bir kerede yapılacak birşey değil." dedi. ABD’li yetkililer de, Irak'ta yeni hükümet görevi aldığından bu yana yükselen direniş nedeniyle geri çekilme için bir takvim önermiyor. Bunun yanı sıra, ABD Başkanı George W. Bush da Irak'taki birliklerin geri çekilmesinin Iraklı birliklerinin hazır olmasına bağlı olduğunu belirtmişti.
İngiliz bakan Reid, Irak'ta demokrasi inşaa olana kadar Iraklılarla "omuz omuza" olacaklarını söyledi. Reid, basının Irak'taki gelişmelere yeterince yer vermeyerek direnişçilerin elini güçlendirdiği suçlamasında bulundu. İngiliz bakan, Saddam dönemine nazaran sağlık harcamalarının 30 kat arttığını 3 binden fazla okulun elden geçirildiğini savundu.
Ava giden avlanır!
Öte yandan, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, savaş karşıtı çevrelerin Irak'tan çekilme talebini kesin bir dille reddederek, işgalci Amerikan kuvvetlerinin ''acımasızca savaşacağını ve gerekirse direnişçileri tek avlayacağını'' söyledi.Missouri eyaletinin Springfield kentinde eski askerlere konuşan Cheney, Irak'ta zaferin, ABD'nin gelecekteki güvenliği açısından kritik önem taşıdığını belirtti.
MİLLİ GAZETE 20.08.2005