Sudan televizyonu 100 kişinin öldüğünü, sağlık ekipleri ise sayının 120'ye çıktığını duyurdu.
Havaalanı Tıp Hizmetleri Başkanı Tümgeneral Muhammed Osman Mahcub, daha sonra 120 kişinin öldüğü yönündeki açıklamanın yanlış olduğunu söyledi. Son bilgilere göre kazada yaşamını yitirenlerin sayısı 28.
Sudan Havayolları'na ait uçağın, Ürdün'ün başkenti Amman'dan havalandığı öğrenildi.
203 yolcu ile 14 kişilik mürettebatın bulunduğu uçak, Hartum Havaalanı'na inişinden sonra pistten çıkarak yanmaya başladı. Kazanın nedeni bilinmiyor.
'Motorlardan biri patladı' iddiasında bulunan havaalanı yetkililerine göre, sebep teknik arıza. İniş sırasında hava koşullarının kötü olduğu da gelen bilgiler arasında.
Kurtarma ekipleri olay yerinde
Bu arada, Sudan devlet televizyonu çok sayıda kurtarma ve itfaiye ekibinin olay yerine gittiğini belirtti.
Çok sayıda yaralının hastanelere götürüldüğü belirtilirken, havaalanındaki yolcu ailelerinin panikte olduğu bildirildi. Uçağın pilotunun uçağın havalanmasından yaklaşık 10 dakika sonra "teknik sorunlar" olduğunu haber verdiği öğrenildi.
Sudan Havayolları'nın Şam bürosu müdürü Rakıp Abdüllatif ise Airbus-310 tipi uçağın 203 yolcu ve 14 kişilik mürettebatla Suriye'nin başkenti Şam'dan havalandığını, uçağın Amman'da 34 yolcu daha aldığını söyledi.
Abdüllatif, yolculardan çoğunun Sudanlı olduğunu belirtti. Hartum Havaalanı müdürü Yusuf İbrahim de Sudan TV'sine yaptığı açıklamada, uçağın "güvenli bir şekilde indiğini", hatta pilotun kontrol kulesiyle temasa geçerek iniş rotası konusunda direktifler aldığını, o sırada uçağın motorlarından birinin patlayarak yandığını anlattı.
İbrahim, kazanın teknik nedenlerle meydana geldiğini kaydederek, kötü hava koşullarıyla ilgisi olmadığını söyledi. Kazadan kurtulanlar bulunduğunu ifade eden İbrahim, sayı vermedi.
Sudan Emniyet Müdürü Muhammed Necib, elverişsiz hava koşulları nedeniyle uçağın sert iniş yaptığını ve ikiye bölünen uçağın alev aldığını söylemişti.
Sudan'da Temmuz 2003'te iç hatlar seferini yapan Sudan Havayolları'na ait uçağın ülkenin doğusunda düşmesi sonucu aralarında üst düzey askeri bir yetkili ve 8 yabancının bulunduğu 115 kişi ölmüştü. Kazadan sadece bir çocuk kurtulmuştu.






