Eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri suikastını araştırmak için Birleşmiş Milletler (BM) tarafından görevlendirilen Alman Savcı Detlev Mehlis' in Suriye'yi suçlayan raporunun Suriye'de muhalefet tarafından bile inandırıcı bulunmadığı kaydedildi.
ABD'nin Suriye'ye yönelik baskıları, BM'nin Hariri raporu ve Türkiye'nin Suriye konusunda oynayabileceği rol, TÜSİAD Dış Politika Forumu ve Boğaziçi Üniversitesi tarafından düzenlenen ''Irak Savaşı'ndan sonra Suriye'' başlıklı toplantıda masaya yatırıldı.
Şam Üniversitesi Stratejik Çalışmalar Merkezi'nden Dr. Samir Altaki, Mehlis'in raporunun henüz ''tamamlanmadığını'' , bu yüzden yanlış yönlendirici olduğunu ifade etti. Mehlis'in suçlamayla aklama arasında, kuşkulara dayanan üçüncü bir kavram icat etmeye çalıştığını kaydeden Altaki, toplantının ardından Cumhuriyet'e yaptığı açıklamada ''ABD'yi BM'yi manipüle etmeye çalışmakla'' suçladı.
Suriye'de muhalefetin bile rapora inanmadığını belirten Altaki, ülkede muhalefetin gittikçe ABD karşıtı, İsrail karşıtı bir çizgiye geldiğini anlattı. Suriye'de laik aydınları, köktendincileri ve Kürtleri muhalefetin belli başlı unsurları olarak sayan Altaki, ''ABD'nin rejimi içeriden değiştirmek için çalıştığı bir muhalefet var mı'' sorumuza verdiği yanıtta, Washington yönetiminin Suriye'de Ahmet Çelebi gibi kukla bir muhalefet geliştirmeye çalıştığını, ancak bunda başarısız olduğunu savundu. Washington'ın asıl derdinin demokrasi olmadığının altını çizen Altaki, 'ABD'nin Suriye kampanyası, bir müdahaleyle sonuçlanabilir mi'' sorumuza, ''Suriyeliler Iraklılardan daha az cesur değil'' yanıtını verdi.
CUMHURİYET - 25 EKİM 2005 SALI





