İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0507:3808:2312:5315:3817:5719:25
Kabe

İKT “Tercihli Ticaret

Ekonomi
|

İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi'nin (İSEDAK) önemli projelerinden biri olan ''İKÖ Üyesi Ülkeler Arasında Tercihli Ticaret Sistemi (TPSOIC)'' kurulmasına ilişkin, Ticaret Müzakereleri Komitesi'nin Gözden Geçirme Toplantısı, Türkiye'nin ev sahipliğinde Ankara'da yapılacak.

İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Ekonomik ve  Ticari İşbirliği Daimi Komitesi'nin (İSEDAK) önemli projelerinden biri  olan ''İKÖ Üyesi Ülkeler Arasında Tercihli Ticaret Sistemi (TPSOIC)''  kurulmasına ilişkin, Ticaret Müzakereleri Komitesi'nin Gözden Geçirme  Toplantısı, Türkiye'nin ev sahipliğinde Ankara'da yapılacak.
 
Ticaret Müzakereleri Komitesi, bu toplantısında, halen imza ve onay  sürecinde olan TPSOIC Menşe Kuralları Anlaşmasının uygulamaya dönük  boyutlarını ele alacak. Devlet Planlama Teşkilatı'ndan (DPT) yapılan açıklamaya göre, yarın  açılış oturumuyla başlayacak olan toplantı, 19 Haziran'da PRETAS ve  TPSOIC Menşe Kurallarının İmza ve Onay Sürecine ilişkin konuların  görüşüleceği Kapanış Oturumuyla sona erecek. İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi  Komitesi'nin (İSEDAK) önemli projelerinden biri olan ''İKÖ Üyesi Ülkeler  Arasında Tercihli Ticaret Sistemi (TPSOIC)'' kurulmasına yönelik olarak,  Türkiye'nin ev sahipliği yaptığı Ticaret Müzakereleri Toplantısı'nın  ikinci turu, 12 Eylül 2007'de Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in  başkanlığında yapılan Ticaret Müzakereleri Komitesi Üyesi Ülkeler İkinci  Ticaret Bakanları Toplantısıyla tamamlanmıştı.
Anılan toplantıda, Ticaret Bakanları, Ankara Bakanlar Bildirisini kabul  etmişlerdi. Söz konusu Bakanlar Bildirisinde, Tercihli Ticaret  Sisteminin fiilen kurularak çalışır hale gelmesi ve daha evvel  belirlenen 1 Ocak 2009 hedefine ulaşmak için son hazırlıkların gözden  geçirileceği bir Ticaret Müzakereleri Komitesi Toplantısı yapılması  kararı alınmıştı. Söz konusu toplantıya, TPSOIC Anlaşmasını onaylayan 21 ülke (Bangladeş,  Birleşik Arap Emirlikleri, Fas, Gine, İran, Kamerun, Katar, Libya,  Lübnan, Maldivler, Malezya, Mısır, Pakistan, Senegal, Suriye, Suudi  Arabistan, Tunus, Türkiye, Uganda, Umman, Ürdün) ile diğer bazı İKÖ  üyesi ülkeler ve kuruluşlarla, uluslararası kuruluşlardan temsilcilerin  katılması bekleniyor. TPSOIC Anlaşmasını onaylayan ülkelerin oluşturduğu Ticaret Müzakereleri  Komitesi'nin sekreterya hizmetleri, Devlet Planlama Teşkilatı ile  Kazablanka'da yerleşik İslam Ticareti Geliştirme Merkezi (ICDT)  tarafından yürütülüyor.
MİLLİ GAZETE - 17 HAZİRAN 2008 SALI
AKRA