İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0707:4008:2512:5315:3617:5519:23
Kabe

Çalışan çocuğun sağlığı tehlikede

Türkiye
|

Araştırmaya göre, çalışan çocukların üçte biri sigara içiyor. Yüzde 78'inde solunum yolu enfeksiyonu, yüzde 87'sinde kronik öksürük, alerjik rinit var

Araştırmaya göre, çalışan çocukların üçte biri sigara içiyor. Yüzde 78'inde solunum yolu enfeksiyonu, yüzde 87'sinde kronik öksürük, alerjik rinit var


Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinin "Çalışan Çocukların Solunum Problemleri, Sigara İçme Oranları ve Sigaranın Solunum Problemleriyle İlişkisi" konulu araştırması, çalışan her 3 çocuktan birinin sigara içtiğini ortaya koydu. Çalışan çocukların sağlık sorunlarını ele almak amacıyla "20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü" nedeniyle sonuçları açıklanan araştırma, Pendik ve Kartal Çıraklık Eğitim Merkezleri'nde eğitim gören 108'i kız, 534'ü erkek toplam 642 çocuk üzerinde yapıldı.

İşkoluna göre dağılım

Çocukların 17.8'i motor, yüzde 22.9'u torna-tesviye, yüzde 22.6'sı berberlik, yüzde 15.7'si tekstil-konfeksiyon, yüzde 13.7'si mobilya-yapı, yüzde 7.3'ü de elektrik ve inşaat malzemeleri kolunda çalışıyor.

Çalışan çocuklar işyerlerinde akciğer ve diğer organlara zarar verebilecek tozlara, çeşitli kimyasal ve toksik maddelere daha fazla maruz kaldıkları için solunum yolları problemlerini daha sık yaşıyor. Solunum açısından risk altında olan çocukların sigara içmeleri de var olan problemlerini artırıyor ve ilave hastalıklara neden oluyor.


Nefes darlığı çekiyor

Tozlu, dumanlı ortamlar ve sigara dumanı gibi etkenler nedeniyle çalışan çocukların yüzde 87.2'sinde öksürük ve alerjik rinit (burun akıntısı) yüzde 78.1'inde hırıltı ve nefes darlığı, yüzde 49.1'inde göğüsten ses (ıslık gibi) şikâyetleri olduğu saptandı.

Sigara içmeye bağlı olarak, çalışan çocuklar daha sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçiriyor, kronik öksürük ve alerjik rinit gibi sorunları yoğun yaşıyor.


MİLLİYET  20.11.2005
AKRA