Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) eski Başkanı ve Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Umut Oran, ihracat rakamlarının kimseyi aldatmamasını istedi. Oran, kimsenin ithalattan bahsetmediğini dile getirerek, “Önümüze hep pembe tablolara konuluyor. ‘İhracat ikiye katladı’ deniliyor. Hiç kimse son üç yılda ihracatın ithalatı karşılama oranına dönüp bakma zahmetinde bulunmuyor. İthalat, 2.5 kat artmış, buna değinen yok. Bakınız, bugün, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 75’ten yüzde 64’e gerilemiş. Niye kimse bunu görmüyor? Başka bir veriye daha bakalım. Dış ticaret açığı üç yıl önce 10 milyar dolardı, şimdi 34.4 milyar dolara çıkmış. Bunu da söylemiyoruz.” diye konuştu. Oran, 2000 yılında 36 milyar dolar ara malı ithalatı gerçekleştiren Türkiye’nin 2005 yılını 67 milyar dolarla kapatacağını da ifade etti.
“İstihdam, cari açık ve borç stoğu asıl problemler.” diyen Oran, “Beş yılda istihdamda gerileme var. 80 yılda Türkiye’nin cari açığı 57 milyar dolar olmuş. Son üç yılda buna 47 milyar dolar eklemişiz. 2002 Kasım’da 362.7 katrilyon lira olan borç stoğu, 2005 Kasım’da 456.3 katrilyon oldu. Ülke büyük sıkıntı içinde. İşler o kadar iyi gitmiyor.” uyarısında bulundu.
Krize hazırlıklı olmakta fayda var
Oran, devasa boyutlara ulaşan borç stoku ve cari açık karşısında devletin nerede durduğunu ve ne yaptığını ise şu çarpıcı tespitlerle anlatıyor: “Evet, kamuya baktığınızda son bir yılda 42 katrilyondan 52 katrilyona varan bir çıkış var, artış var. Peki neden var? Bakın, Türkiye’de makam aracı sayısı 84 bin, Almanya’da 15 bin, İngiltere’de 12 bin, Japonya’da 10 bin. Bunlarla aramızda 10 kat gayri safi milli hasıla farkı var. Makam uçağı sayılarına bakıyoruz. Ülkemizde 19, Almanya’da 14, Norveç’te ise 3 tane uçak var. Peki bu borç nerden uzuyor, nerden artıyor. Tabiî ki vergilerden oluyor. Yüzde 18 lik bir vergi artışı var. Uzmanlar uyarıyor, ‘krize hazırlıklı olmakta fayda var’ diye.”
MİLLİ GAZETE 08.12.2005






