Aboneler gelen mesajlara göre ne yapacaklarını bilemedikleri için, aslında oldukça basit bir işlem, ciddi bir 'ulusal kargaşaya' dönüştü. Yapılması gereken işlemler aslında çok kolay. Ayrıca 'telefonum kapanacak' korkusu da yersiz. Kayıt altına alma işlemi için gerekli adımlar izlendiğinde kolaylıkla sorun aşılabiliyor. Üstelik, TK, önceden belirlediği 13 Aralık (bugün) itibariyle kayıt dışı telefonları kapatma işlemini, bir anda uygulamaya almayacak.
Bir anda kapatma yok
Kurum, bugünden itibaren operatörlerin elde ettikleri verileri isteyip, sistemde ne kadar kayıt dışı telefon kaldığını tespit ederek, kapatma tarihiyle ilgili kesin kararını verecek. Bu karar operatörlerin genel müdürleri ile tartışılarak alınacak. TK'nın kayıt dışı telefonları kapatmak yerine, yeni mesaj gönderimi yapma olasılığı da var.
Bu arada telefonlarının kayıt dışı olup olmadığını internetten öğrenmek isteyen aboneler, *#06# tuşlayarak cihazın seri numarasını öğrenip, ardından http: //imei.tk.gov.tr adresinde bu numarayı sorgulayabiliyorlar. Telefon kayıt dışı çıkarsa, kayıt işlemlerini yapmaları gerekiyor.
Kayıt dışı telefonlar, 5 YTL karşılığında kayda alınıyor. Operatörler, hediye puanlardan 5 YTL'yi düşerek, sorun yaşanmadan sürecin tamamlanmasını öngörüyorlar.
Gelen kimlik numarası ile, cihazın *#06# tuşlarına basılarak öğrenilen numara aynı ise, abonenin hiçbir şey yapması gerekmiyor. Abone telefonda herhangi bir tuşa basmadığı takdirde, operatör hediye puandan 5 YTL'yi kesip, cihazı kayıt altına alıyor.
MİLLİYET - 13 ARALIK 2005 SALI






