İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0707:4008:2512:5315:3617:5519:23
Kabe

Tıp fakülteleri darboğazda

Türkiye
|

Hükümet tıp fakültesi olan üniversitelere 2006 yılında sağlık harcamaları için bütçe vermedi. Çözüm olarak masrafların döner sermayeden karşılanması önerildi. Döner sermayeden trilyonlarca alacağı olan rektörler ise öfkeli.

Hükümet tıp fakültesi olan üniversitelere 2006 yılında sağlık harcamaları için bütçe vermedi. Çözüm olarak masrafların döner sermayeden karşılanması önerildi. Döner sermayeden trilyonlarca alacağı olan rektörler ise öfkeli.
 
Dünya normlarına göre hastanelerin yüzde 20'sinin her yıl yenilenmesi gerekiyor. Türkiye'de ise tıp fakültesi hastaneleri imkânsızlıklar içinde boğuşuyor. Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin döner sermayeden 20 trilyon alacağı var. 900 hemşire ile çalışması gereken hastanede 300 hemşire bulunuyor. Ankara Üniversitesi iki eksikten birini tercih etmek zorunda. Ya MR cihazı alacak ya da ameliyathanelerin bozuk klima sistemini yenileyecek. Akdeniz Üniversitesi'nin İsveçlilerle yaptığı sağlık teknoloji binası projesinin inşaatı durmak zorunda kaldı. Milyon dolar tutarındaki cihazların alımı için rektörler kara kara düşünüyor, döner sermaye geliri de giderek azalıyor.
Bugüne kadar zaten onarım ve tıbbi cihaz alımı için çok kısıtlı bir para alan üniversiteler, artık hiç para alamayacak. Döner sermayeleri ise SSK, Emekli Sandığından alacakları nedeniyle yüzde 30 oranında azalan üniversite hastaneleri kapasitelerinin altında çalışıyor.
RADİKAL - 3 OCAK 2005 SALI
AKRA