AB'nin gümrük birliği ek protokolü uyarınca limanlarını Rumlara açması için baskı yaptığı Türkiye, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ı harekete geçirmeye çalışıyor. Ankara'nın geçen hafta BM'ye ilettiği belgede, BM'nin KKTC'ye dönük haksızlıkların giderilmesi istenerek, "Ancak bu koşulda Türk limanları Rum gemilerine açılır" denildi. Girişimi öncesinde BM Güvenlik Konseyi daimi ve geçici üyelerini bilgilendiren Türkiye'ye ABD ve Britanya destek verdi.
2006'da AB'nin 'ek protokolü uygulayın' baskısı yüzünden Kıbrıs gerilimine hazırlanan Ankara, karşı politikayı uygulamaya geçirdi. Dışişleri'nin hazırladığı belge ve kapağındaki mektubu, BM Daimi Temsilcisi Baki İlkin Annan'a sundu. Belge özetle şöyle:
Adada kalıcı çözüm için toplumlararası görüşmeler başlasın.
Nisan 2004'teki referandum sonrası Genel Sekreter'in hazırladığı, ama başta Rusya olmak üzere bazı devletlerin Güvenlik Konseyi'ne sunulmasını önlediği rapor ve içeriği yeniden gündeme taşınsın. (Annan, raporunda, plana 'evet' diyen Türklere tecridin kaldırılması çağrısı yapmıştı).
KKTC'ye tecridin kaldırılması için çalışmalar yapılsın.
Annan Planı'ndaki şekliyle Kıbrıs Türklerinin doğrudan ticaret yapmasının önünün açılması.
Rumların engellemesi nedeniyle AB'nin hazırladığı ancak uygulanamayan serbest ticaret ve mali yardım tüzükleri konusunda Brüksel'e baskı yapılsın.
Türkiye, ancak bu koşullar sağlanırsa, Rum uçak ve gemilerine limanlarını açmayı kabul eder.
Türkiye, BM'ye Kıbrıs'ta tecridin karşılıklı kaldırılması çağrısını ilk kez 30 Mayıs 2005'te yapmıştı. Diplomatik kaynaklar, "Bu sefer ABD ve Britanya'nın desteğini aldık. ABD ile 'Rumları nasıl sıkıştırırız'ı konuşuyoruz" dedi.
Rusya'da değişiklik yok
Ancak Rus politikası değişmiş değil. Ankara'ya 25 Ocak'ta Britanya Dışişleri Bakani Jack Straw, 1-2 Şubat'ta Fransa Dışişleri Bakani Philippe Douste-Blazy, ardından ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'in ziyaretleri, BM girişiminin devamı görülüyor. Straw ile Rice'ın Kıbrıs'a dair önemli mesajlar vermesi beklenirken, Ankara girişimle Douste-Blazy'nin olası 'Limanlarınızı açın' çıkışına yanıt verebilecek. Dışişleri, BM girişimini, bakan Abdullah Gül'ün düzenleyeceği basın toplantısıyla duyurmayı planlıyordu. Ama belgenin BM kulislerinden sızması planı bozdu. Dışişleri bu yüzden girişimle ilgili haberi yalanladı.
RADİKAL - 23 OCAK 2006 PAZARTESİ