Önde gelen sanayileşmiş ülkelerle Rusya'nın oluşturduğu G8 toplantısında, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri doğalgaz akışının güvenli ve kesintisiz olarak sağlanması konusunda önerilerde bulunacak.
İngiltere'de yayımlanan Financial Times gazetesinin haberine göre, Batı Avrupa'ya doğalgaz sağlayan Rusya'nın bu konudaki güvenilirliğinin son gelişmelerle sarsılması üzerine Fransa, Moskova'nın doğalgaz ihracatını liberalize etmesi karşılığında mali destek önerisinde bulunacak.
İngiltere, İtalya ve AB'nin icra organı Avrupa Komisyonu'nun, Fransa'nın teklifini destekleyeceği bildiriliyor. Fransa, Rusya'nın, enerji sektörüyle ilgili kuralları içeren ve yasal çerçeveyi belirleyen 'Enerji Anlaşması' na uymasını istiyor.
Plan, Rusya'nın doğalgaz boru hatlarını diğer Rus üreticilere açmasını, böylece devlet kontrolündeki Gazprom'un tekelini kırmayı da hedefliyor.
Rusya yılbaşında Ukrayna, Moldova ve Gürcistan'a fiyat anlaşmazlığı gerekçesiyle doğalgazı kesmiş, kararın ardında bu ülkelerdeki Batı yanlısı yönetimlere karşı baskı oluşturma amacının yattığı belirtilmişti. Türkiye'ye de doğalgaz ihraç eden Rusya, aşırı soğuklar yüzünden iç talebi karşılayamadığı gerekçesiyle gaz akışını yavaşlatmıştı.
CUMJHURİYET - 10 ŞUBAT 2006 CUMA





