İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0707:4008:2512:5315:3617:5519:23
Kabe

"İsrail takıyye yapıyor"

Güncel
|

Filistin seçimlerinden büyük bir başarıyla çıkan HAMAS’ın Türkiye ziyareti ve İsrail ve ABD’nin bu durum karşısındaki tavrını değerlendiren ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Filistin seçimlerinden büyük bir başarıyla çıkan HAMAS’ın Türkiye ziyareti ve İsrail ve ABD’nin bu durum karşısındaki tavrını Vakit’e değerlendiren ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, dikkat çeken açıklamalarda bulundu.  

Bağcı, HAMAS’ın Türkiye ziyaretiyle ilgili şunları kaydetti: “HAMAS ziyaretinin iki boyutu var. Bir tanesi, Türkiye açısından önemli bir risk alındı. Ama siyasette risk almak önemlidir. Türkiye HAMAS’a, seçimleri kazandığı günden beri şans verilmesi gerektiğini söyledi. Bu ziyaret de verilen bu şansın göstergesi oldu. İkincisi Türkiye’nin İslâmcı bir grupla görüşmesi, Türkiye’de yaşanan tecrübeleri, ortaya çıkan yeni duruma yansıtmaktır. HAMAS siyasallaşmalı. Mümkün olduğu kadar radikallikten uzaklaşmalı. Bunun için bir platform oluşturulması gereklidir ve Türkiye kendilerine bu platformu sunmuştur. Eğer Rusya da HAMAS’la görüşmek istiyorsa Rusya’nın da beklentileri vardır ve uluslararası ilişkilerde beklentilerin olması doğaldır.”

BU TÜR İŞLER OLDU BİTTİYE GETİRİLİR

HAMAS ziyaretinin eleştirilen yanının “habersiz olması” olduğunu belirten Prof. Bağcı, “Ancak bu tür işler oldu bittiye getirilir. Türkiye’nin gelme deme lüksü yoktur” dedi.

İSRAİL TAKIYYE YAPIYOR
Bağcı, İsrail’in “HAMAS yetkililerinin Türkiye ziyaretine tepki göstermesi”yle ilgili ise, çarpıcı değerlendirmelerde bulundu: “İsrail’de kendi iç politikasına yönelik açıklamalar yapılmıştır. İsrail de Türkiye’nin böyle bir politika uygulamasından memnun aslında. Çünkü İsrail ve HAMAS o bölgede birlikte yaşamak zorunda. İsrail’in bu kadar bağırıp çağırması tarihsel olarak yanlıştır. Taktiktir bu açıklamaları. Aslında kendi gelecekleri açısından memnuniyetleri söz konusudur.”

ABD HAMAS’I KULLANMAK İSTEYECEKTİR
Prof. Bağcı; İsrail, Türkiye ve HAMAS üçgeninde ABD’nin ortaya koyduğu tavrı da değerlendirdi: “ABD dünya üzerinde bulunan bütün örgütlerle bağlantılıdır. Çünkü kendi çıkarları ve dünya hakimiyeti için bütün örgütleri kullanmaktadır. Bunun geçmişte çok örneklerini gördük.
ABD’nin HAMAS ziyareti için ılımlı konuşmasının nedeni de ileride HAMAS’ı kullanabileceğini göstermektedir. İmparatorlukların bütün kanalları örgütlere açık tutulur. Çünkü imparatorluklar kendi çıkarları için hepsini kullanır. ABD daha ılımlı. Nedeni, ABD bütün kanallarını açık tutmak istiyor. Görüşmeme politikası olamaz. Hepsini kullanır. Ilımlı konuşması bundan"

VAKİT - 20 ŞUBAT 2006 PAZARTESİ
AKRA