Ankara Ticaret Odası (ATO), ithal ürünlerin tabi tutulduğu TSE standart zorunluluğunun kaldırılmasıyla yerli üreticiye darbe vurulduğunu belirterek, “Piyasa, şimdiden kalitesiz, standart dışı ve insan sağlığına zararlı, zehir saçan ithal ürünlerle doldu” dedi.
ATO’dan yapılan yazılı açıklamada, tüm AB üyesi ülkelerin dahil olduğu online denetim ağına girmeden dış ticaret standartlarını değiştiren Türkiye’nin, bu kararla, “ithal cenneti” haline geleceği öne sürüldü. Açıklamada, Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın yaptığı düzenlemeyle, 30 Nisan 2005 tarihinden geçerli olmak üzere 10 ürün, 22 Haziran 2005 tarihinden geçerli olmak üzere 28 ürün, 14 Temmuz 2005 tarihinden geçerli olmak üzere 104 ürün ve 31 Aralık 2005 tarihinden geçerli olmak üzere 626 ürün çeşidinin ithalatı sırasında “TSE standardının aranması zorunluluğu”nun kaldırıldığı bildirildi. Altyapı tamamlanmadan TSE standardı zorunluluğu kaldırıldığı için ithalatta kınadan, diş macununa, duş bataryasından tekstil ürünlerine, su depolarından banyo küvetlerine kadar 768 kalem üründe denetim yapılamayacağı ve ürünlerin sağlığa zararlı olup olmadığı bilinmeden yurtiçinde kullanıma sürüleceği ifade edilen açıklamada, sonradan sağlığa zararlı olduğu tespit edilen ithal ürünün kullanıma sürüldükten sonra piyasadan toplanmasının da çeşitli sorunları beraberinde getireceği kaydedildi. Açıklamada, Türkiye’nin, altyapıyı tamamlayarak tebliği yayınlaması halinde, AB üyelerinin dahil olduğu RAPEX isimli online sisteme dahil olacağı ve bu sistem sayesinde ithal edilen ürün hakkında anında denetim yapılabileceğine de dikkat çekildi. Sistem sayesinde, ürünün nereden geldiği, markası, kaydı konusunda bilgi edinilebileceği bildirildi.
Tekstil sektörü, krize girdi
Denetimsiz ithalat nedeniyle daha şimdiden pek çok sektörde “kriz çanları”nın çalmaya başladığına dikkat çekilen açıklamada, tekstil sektörünün, Pakistan, Hindistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Suriye’den ithal edilen standart dışı, düşük kaliteli, düşük fiyatlı pamuk ipliği ithalatı nedeniyle haksız rekabete maruz kalarak krize girdiği ifade edildi. Türkiye’nin dünyada ilk 5 ülke arasında yer aldığı seramik sektörünün denetimsiz ithalat darbesi yediği belirtilirken, TSE’nin standart zorunluluğunu kaldırmasıyla, iç pazarın, lavabodan hela taşına, duş teknesinden pisuvara kadar Uzakdoğu, İran ve İtalyan menşeli seramik ürünleriyle dolduğu kaydedildi.
TSE standardına uyma zorunluluğu kaldırılan bazı ürünler
Dış Ticaret Müsteşarlığı’nca yayınlanan tebliğle TSE standardına uyma zorunluluğu kaldırılan ürünlerden bazıları şunlar: “Ahşap parkeler, kadın çorapları, oyuncaklar, kına, elektrikli battaniyeler, seramik karolar, alaturka hela taşları, alafranga hela taşları, pisuvarlar (seramikten), banyo küvetleri, cam yapılarda kullanılan temel ürünler, barbeküler, radyatör-ısıtma (kalorifer), basınçlı (düdüklü) tencereler, yemek tencereleri, sifonlar, lavabolar, matkaplar, kilitler (bina kapıları için), musluklar, otomobiller, jantlar, genel kullanım amaçlı güneş gözlükleri ve güneşe karşı koruyucu filtreler, sıvı ısıtma cihazları, aydınlatma armatürleri, lambalar, oyun (iskambil) kağıtları, trafik işaretleri boyası, boyalar, PVC yer kaplamaları, iç mekan duvar ve tavanlar için polistiren karolar, su depoları, bisikletler, lastik ve jantlar.”
MİLLİ GAZETE - 27 ŞUBAT 2006 PAZARTESİ