İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0607:3908:2412:5315:3717:5619:24
Kabe

Ucuz senaryolar!

Dünya
|

İşgalci emperyalistlerin Irak ve Afganistan’ı işgal etmesinden bu yana bölgedeki ateş her geçen gün büyürken; şimdi de ABD ve Batı basını, Türkiye’yi de bu ateşin içine atarak ve komşularıyla savaştırmak istiyor.

İşgalci emperyalistlerin Irak ve Afganistan’ı işgal etmesinden bu yana bölgedeki ateş her geçen gün büyürken; şimdi de ABD ve Batı basını, Türkiye’yi de bu ateşin içine atarak ve komşularıyla savaştırmak istiyor.
 
Son zamanlarda Türkiye’ye ile ilgili çok sayıda “garip senaryo” haberlerin ABD ve Batı basınında artamasında gözle görülür büyük artışlar görüldü. ABD’nin etkin gazetelerinden The New York Times’ın, “Irak’ta iç savaş çıkarsa Türkiye bu ülkeye müdahele edebilir”, haberinden sonra, önceki gün de, “Türkiye nükleer silah üretebilir” haberini devreye sokarak, İran’dan sonra hedef ülkenin Türkiye olduğu yorumlarına neden olmuştu.
Dün de İngiliz Independent gazetesinde çıkan, ilginç olduğu kadar, garip karşılanan bir haberde, Türkiye ile Suriye’nin su yüzünden savaşacağı ileri sürüldü. Şam ve Ankara arasında son yıllarda gelişen iyi ilişkilerden rahatsız olan Batı basınının garip senaryo haberleri, her iki ülkenin başkentlerinde de üzüntü ve huzursuzluğa yol açtı. Türkiye ve Suriyeli yetkililer, bu haberlerin iki kardeş ülkenin arasındaki iyi ilişkilerin gelişmesinden rahatsız olan çevreler tarafından servis edildiğine dikkati çektiler.
INDEPENDENT’IN SENARYO HABERİ
Dünkü İngiliz Independent gazetesinde çıkan bir yorumda, dünyada görülen iklim değişikliklerinin bazı ülkelerle komşuları arasındaki ilişkileri krize sürükleyebileceği, bu çerçevede Türkiye ile Suriye arasında da çatışmaların başlayabileceğini öne sürdü. Türkiye’nin Fırat Nehri üzerine yapmak istediği barajın iki ülkeyi 1998 yılında savaşın eşiğine getirdiğini belirten gazete, Şam hükümetinin Türkiye’yi Suriye’ye giren su miktarını kısmakla suçladığını, Ankara’nın da Suriye’yi terör örgütü PKK’ya destek vermekle itham ettiğini aktardı. Küresel ısınmanın ve iklim değişikliği su kaynaklarında azalmaya neden olacağı belirtilen haberde, gelecekte bu nedenle Türkiye ile Suriye arasında çatışmaların başlayabileceği yorumu yapıldı. Gazete, küresel ısınma ile su kaynaklarının önem kazanacağını, bu nedenle İsrail, Ürdün ve Filistin’in de kriz yaşayabileceğini belirtti.
1967 yılında bölgede yaşanan savaşın arka planında su kaynakları olduğu ifade edilen haberde, küresel ısınmanın etkilerinin güçlenmesi halinde bunun “askeri krizleri” tetikleyebileceği belirtildi. Haberde ayrıca dünya genelinde sıcaklıkların artması ile Çin ve Hindistan, Angola ve Namibya, Etiyopya ve Mısır ile Bangladeş ve Hindistan arasında da ciddi krizler yaşanabileceği ifade edildi.
 
İNGİLİZLERDEN SONRA ABD DEVREDE
Independent’ın haberini değerlendiren siyasi analizciler ise, ABD ve onun taşeronlarının Irak ve Afganistan ve Ortadoğu’da giderek yenilginin eşiğine geldiklerini bildikleri için böyle haberlere servise soktuklarını açıkladılar. Analizciler, bir zamanlar İngilizlerin, Ortadoğu ve Hind yarımadasında tutunamayacağını anlayınca, bu ülkenin halkları ve komşuları arasına fitne sokarak birbirlerine düşürdüklerini dikkati çektiler, aynı uygulamanın şimdi yeniden ABD tarafından Ortadoğu’da oynanmakta olduğunu söylediler.
Analizciler, “Türkiye’nin son zamanlarda bölgede güvenilir ve saygın bir ülke olmasından rahatsız olan ABD ve İngiltere’nin, bu saygınlığı ortadan kaldırmak için, Türkiye ile ilişkilerini geliştiren komşuları Suriye ve İran’ın arasını bozmak için kirli oyun peşindeler” dediler.
VAKİT - 1 MART 2006 ÇARŞAMBA
AKRA