İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0707:4008:2512:5315:3617:5519:23
Kabe

Türkiye ile ABD arasında Karadeniz krizi

Dünya
|

Türkiye ile Amerika arasında, Karadeniz konusunda kamuoyuna henüz yansımamış önemli bir sorun yaşandığı ortaya çıktı.

Türkiye ile Amerika  arasında, Karadeniz konusunda kamuoyuna henüz  yansımamış önemli  bir sorun yaşandığı ortaya çıktı.

ABD, terörle mücadele için Akdeniz’de NATO bünyesinde faaliyet  gösteren “Aktif  Çaba” adlı deniz gücü operasyonunun görev  alanının, Karadeniz’i de kapsayacak  şekilde genişletilmesini  istiyor. Türkiye ise, Rusya ile birlikte bu girişime  karşı  çıkıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ve Avrasya’dan  sorumlu üst düzey  yetkililerinden Kurt Walker, söz konusu  NATO gücünün Karadeniz’de  de görev yapmasını istediklerini, ancak Karadeniz’e  kıyısı  bulunan ülkeler arasında buna ilişkin görüş ayrılığı olduğunu  söyledi.

Volker,  “Bu konuda özellikle Türkiye gibi bir NATO ülkesine karşı,  NATO üzerinden baskı  yapmak istemiyoruz. İlgili ülkelerle  bu işi nasıl çözebileceğimizi konuşuyoruz”  dedi.
Türk  yetkililer ise, bu girişimin, Boğazlar ile ilgili Türkiye’ye  haklar tanıyan Montreux Konvansiyonu’nu  yumuşatmasından kaygı duyuyor. Ankara,  terörle mücadelenin, kendi yürüttüğü  “Karadeniz Uyum” operasyonuyla yapılabileceğini, ayrıca bir NATO girişimine gerek olmadığını  belirtiyor.
Rusya  da, Türkiye gibi bu gücü Karadeniz’de istemiyor. 

NTVMSNBC

AKRA