Kofi Annan, Irak'ın son 3 aydaki durumunu değerlendirdiği raporunda keyfi gözaltılara, cezaevlerindeki koşullara dikkat çekti. ABD'nin BM temsilciliği rapor konusunda yorum yapmadı.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan , ABD öncülüğündeki işgal güçleriyle Iraklı yetkilileri uluslararası hukuku ihlal etmekle suçladı.Annan, Irak'ın son 3 aydaki durumunu değerlendirdiği raporunda ABD başta olmak üzere işgal güçlerinin bu ülkedeki uygulamalarına ve Iraklı yetkililere sert eleştirilerde bulundu.
Önceki gün açıklanan raporda Annan, Irak'ta binlerce insanın ABD liderliğindeki işgal güçleri ve yerel yetkililer tarafından keyfi olarak gözaltına alındığına dikkat çekti. Bu uygulamanın uluslararası hukuku ihlal etmek anlamına gelebileceğini kaydeden Annan, Irak'taki cezaevi sisteminin büyük bir kaygı kaynağı olmaya devam ettiğine işaret etti. Irak'ta insan hakları ihlalleri konusunda kaygı duyulduğuna yer verilen BM raporunda, ayrıca ABD ve Irak güçlerinin aşırı güç kullandığı, ev baskınlarında insanlara kötü davranıldığı, hareket özgürlüğüne kısıtlama getirildiği yönündeki iddiaların araştırılması istendi.
Sorumlular açıklansın
Raporda, Irak İçişleri Bakanlığı'na bağlı hapishanelerde işkence yapıldığı yönündeki iddialarla ilgili soruşturmaların sonuçlarının kamuoyuna açıklanması çağrısında da bulunuldu. Irak'ta geçen yılın aralık ayında yapılan seçimleri öven Annan, buna karşın mezhep çatışmaları ve ibadet yerlerine yönelik saldırılarda artış olduğunu belirtti.
Annan raporunda, ''Sivillere, camilere ve son zamanlarda kiliselere yönelik ardı kesilmeyen saldırılar korku, düşmanlık ve intikam duyguları yaratıyor'' ifadelerini kullandı.
BM Genel Sekreteri, daha önce de Irak'ta süren şiddet olaylarıyla ilgili olarak ABD liderliğindeki işgal güçlerine ve Iraklı yetkililere eleştiriler yöneltmişti. Ancak gözlemciler, son raporunda Annan'ın ilk kez böylesi ağır ifadeler kullandığını belirtiyor. ABD'nin BM temsilciliği raporla ilgili yorum yapmayı reddetti.
CUMHURİYET 09.03.2006






