İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0607:3908:2412:5315:3717:5619:24
Kabe

İşgalin yıldönümü

Dünya
|

Cumartesi Irak işgalinin yıldönümü. Şimdiye kadar 150 bin sivil öldürüldü. Bütün dünya bu üç yıl içinde ‘barış ve demokrasi getirme’nin Bush ve Blair için ne ifade ettiğini gördü. Onlar için barış ve demokrasi getirmek daha fazla bomba, daha fazla savaş, daha fazla işgal demek.

Cumartesi Irak işgalinin yıldönümü. Şimdiye kadar 150 bin sivil öldürüldü. Bütün dünya bu üç yıl içinde ‘barış ve demokrasi getirme’nin Bush ve Blair için ne ifade ettiğini gördü. Onlar için barış ve demokrasi getirmek daha fazla bomba, daha fazla savaş, daha fazla işgal demek.

Önümüzdeki cumartesi günü, Irak’taki işgalin yıldönümü… Savaşın başlamasının üzerinden üç yıl geçti ve bugüne kadar Irak’ta 150 bine yakın sivil öldürüldü. Şimdi ise Bush, Irak’taki etnik gruplar arasında çatışma çıkmasına neden olacak koşulları oluşturup Irak halkını birbirine düşürmeye çalışıyor, böylece işgal gücü olarak orada bulunmalarını meşrulaştırıyor. Ayrıca Bush, Irak’ı işgal etmeden öncekine çok benzer yalanlarla şimdi de İran ve Suriye’yi tehdit ediyor. Bütün dünya bu üç yıl içinde ‘barış ve demokrasi getirme’nin Bush ve Blair için ne ifade ettiğini gördü. Onlar için barış ve demokrasi getirmek daha fazla bomba, daha fazla savaş, daha fazla işgal demek. Şimdi dünyadaki ikinci süper gücün, yani savaş karşıtlarının seslerini yükseltme zamanı.
Türkiye halkının da, tıpkı dünyadaki savaş karşıtları gibi, bu işgale karşı çıkmak için pek çok nedeni var. Bush, Irak’taki mahkûmları dünyanın başka yerlerindeki hapishanelere taşımak için Türkiye’deki havaalanlarını ve İncirlik Üssü’nü kullandı ve kullanmaya devam etmek istiyor. İran’a yönelik olası bir saldırıda Türkiye hükümetinin yanında yer almasını istiyor. Türk halkı ise bundan üç yıl önce, 1 Mart’ta, Amerikan askerlerinin Irak’a girerken Türkiye topraklarını kullanmasına izin veren tezkereyi durdurarak, hükümetin Bush’un herhangi bir savaşına ortak olmasını istemediğini göstermişti.

Irak Üniversite Öğretim Üyeleri Birliği Başkanı Prof. İsam Kazım er-Ravi’den bir imdat çağrısı aldık. Er-Ravi’nin bildirdiğine göre, bugüne kadar kaçırılıp işkence edilerek öldürülen ya da suikastlara kurban giden üniversite öğretim üyesi sayısı 182, doktor sayısı 150’dir. Daha geçtiğimiz hafta beş öğretim üyesi kaçırılmıştır, kaçırılıp akıbetleri hakkında bilgi alınamayan onlarca aydın ve bilim adamı var.
Dünyanın gözü önünde ve hemen yanı başımızda bir halk yok edilmektedir. Iraklı bilim adamları bizden destek ve yardım talep etmektedir. Bu halk bizim komşumuzdur, bu insanlar bizim kardeşlerimizdir; onların acılarını yürekten duymak, onların yardımlarına koşmak herkesten çok bize, Türkiye halkına ve aydınlarına düşmektedir.

MİLLİ GAZETE-17 MART 2006 CUMA
AKRA