İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, ABD'nin, nükleer programlarıyla ilgili olarak kendilerine gözdağı veremeyeceğini söyledi. İran'ın kuzeydoğusundaki Meşhed kentinde açıklamalarda bulunan Hamaney, İran'ın nükleer programının BM Güvenlik Konseyi'ne taşınmasından da korkmadıklarını belirtti.
Nükleer teknoloji ve nükleer yakıt dönüştürmenin hakları olduğunu daha önce dile getirdiklerini ifade eden Hamaney, ''Bu ulus, ben ve diğer yetkililer, hiçbir şekilde Amerika'nın bu kabadayı diline boyun eğmeyecek. Onlar bizi Güvenlik Konseyi'ne sevk etmekle tehdit ediyorlar, sanki Güvenlik Konseyi dünyanın sonu'' dedi.
Irak ile savaştıkları dönemde Güvenlik Konseyi'den İran'a tehditler geldiğini hatırlatan Hamaney, ülkesinin çıkarlarına yönelik tehditleri kabul etmeyeceklerini ifade etti.
Rusya: NPT, bütün olarak muhafaza edilmeli
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran dosyası konusunun, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması'nın (NPT) bütün olarak muhafaza edilmesinde odaklanması gerektiğini söyledi. Lavrov, Pekin'de gazetecilere yaptığı açıklamada, çalışmaların NPT sisteminin bozulmaması yönünde odaklanması ve bu sistemin geliştirilmesi gerektiğini söyledi.
Rus bakan, Çin ve Rusya'nın, çok taraflı işbirliği ve tüm tarafların kabul edeceği bir anlaşmaya varmak gibi çoğu uluslararası konuda ortak bir görüşü paylaştığını da kaydetti.
Lavrov'un eşlik ettiği Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iki günlük resmi bir ziyaret amacıyla önceki gün Pekin'e gitmişti. Putin, Çin'de Cumhurbaşkanı Hu Cintao ve diğer yetkililerle çeşitli temaslarda bulunuyor.
MİLLİ GAZETE 23.03.2006






