İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0607:3908:2412:5315:3717:5619:24
Kabe

İlk hedef Ay'da üs sırada Mars var

Dünya
|

Bush yönetiminin uygulamaya koyduğu plana göre ABD 2020'ye kadar Ay'da kalıcı üs kuracak. Ay yolculuklarında kullanılacak aracın özellikleri 6 ay içinde belirlenecek.

Bush yönetiminin uygulamaya koyduğu plana göre ABD 2020'ye kadar Ay'da kalıcı üs kuracak. Ay yolculuklarında kullanılacak aracın özellikleri 6 ay içinde belirlenecek.


ABD Başkanı George W. Bush'un 2004'te "Uzayın Keşfi Vizyonu" adı altında açıkladığı "Ay'da üs kurma ve Mars'a insan gönderme" projesinin en önemli itici güçlerinden birinin, Ay'a insan göndermeye hazırlanan Çin ve Hindistan'la rekabette üstün gelme hedefi olduğu belirtildi.

Washington Post, 2020'ye kadar Ay'da bir üs kurulması ve daha sonra da buradan Mars'a insan gönderilmesini öngören projenin ayrıntılarına yer verdi. Habere göre, ABD'nin Mars'a insanlı uzay aracı göndermek için Ay'da üs kurmak istemesinin nedenlerinden biri, Mars'ta pahalıya mal olacak hatalar yapmaktan kaçınmak için önce Ay'da araştırma ve hazırlık yapma fırsatı bulmak.


Ay yolculuğunda kullanılacak uzay aracı için çalışmalara başlayan NASA, 6 ay içinde aracın ana hatlarını belirleyecek. Uzay aracının yapımından sonra, Ay'da "hedef alınan yerlere" iki ila dört yıl boyunca "sortiler" yapılacak. Bu dönemde, 7 ila 10 günlük görevlerde dört kişilik astronot ekipleri üs için uygun bir yer arayacak.

Projenin gerisinde, Washington'ın uzay araştırmaları konusunda diğer devletlere karşı üstünlüğünü koruma isteği ve "Ay'a biz gitmezsek başkaları gidecek" düşüncesi yatıyor. ABD'deki Mars Enstitüsü Başkanı Pascal Lee, "Çin, Ay'a gideceklerini açıkladı. Avrupalılar ve Ruslar Ay'a gitmek istiyor. Eğer biz Ay'a gitmezsek, belki de Çinlilerle giderler. Hindistan ve Çin Ay'a giderken biz Ay'ı es geçip Mars'a gidebilir miyiz? Hiç sanmıyorum" diye konuştu.

Washington Post da, "Bush'un Ay'a geri dönme ve bir Mars misyonunu içeren 'Uzayın Keşfi Vizyonu' planı başarıya ulaşırsa uzay araştırmaları konusunda ABD'yi on yıllarca bir adım önde tutacak" diye yazdı.


Mars'ta hayat Ay'dan kolay
Ay kadar "tozlu" olmaması, bir atmosfere ve bol miktarda buz kütlesine sahip olması nedeniyle Mars'ta astronotların Ay'a oranla daha az sorunla karşılaşacağı sanılıyor. Ancak yerçekimi Dünya'nınkinin yaklaşık üçte biri kadar olan Mars'ta, astronotların giydiği uzay elbiselerinin Ay'da hissedilenden daha fazla ağırlık yaparak astronotların hareket kabiliyetini kısıtlayacak olması endişe oluşturuyor.

1972'de sona eren Apollo misyonlarında kullanılan uzay elbiseleri Dünya'da 121 kg gelirken, Ay'da 20 kg olarak hissediliyordu. Benzer bir giysinin Mars'ta ise 45 kg hissedileceği belirtiliyor.

Ayrıca Mars'ın Dünya'ya en yakın konumdayken bile yaklaşık 54.4 milyon km uzaklıkta olması nedeniyle şu anda var olmayan ileri bir teknolojiyle bile yolculukların aylarca sürmesi söz konusu. Dolayısıyla, acil durumlarda bu gezegene kısa sürede ulaşılması mümkün olamayacak.


MİLLİYET  27.03.2006
AKRA