İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0607:3908:2412:5315:3717:5619:24
Kabe

Emperyalist ABD’ye karşı ‘ticari’ birlik...

Dünya
|

Castro, Chavez ve Morales’ten Bush yönetimine tavır Küba’nın başkenti Havana’da bir araya gelen Latin Amerika’nın solcu liderleri, ABD’nin ticari egemenliğine karşı anlaşma imzaladılar. Anlaşmaya Küba lideri Castro, Venezuela lideri Chavez ve Bolivya lideri Morales imza koydu.

Castro, Chavez ve Morales’ten Bush yönetimine tavır Küba’nın başkenti Havana’da bir araya gelen Latin Amerika’nın solcu liderleri, ABD’nin ticari egemenliğine karşı anlaşma imzaladılar. Anlaşmaya Küba lideri Castro, Venezuela lideri Chavez ve Bolivya lideri Morales imza koydu. 


ABD politikalarına karşı olan Küba, Venezuela ve Bolivya liderleri ‘Halkların Ticareti Anlaşması’nı imzaladı.Küba’nın başkenti Havana’ya gelen Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales ve Venezuela lideri Hugo Chavez, kıtada ABD’nin çıkarına olan paktlara karşı, ticari ilişkilerin geliştirilmesine dayanan üçlü bir anlaşma imzaladı. Küba lideri Fidel Castro, “İnanıyorum ki bir gün bütün Latin Amerika ülkeleri bizimle birlikte olacak” şeklinde konuştu. Bolivya lideri Morales, anlaşmanın istihdam sağlayacak, hayat standartlarını yükseltecek ve insanın haysiyetini koruyacak bir serbest ticareti mümkün kılacağını söyledi. Venezuela lideri Chavez ise Küba’yı ziyaret ettiği 12 yıl boyunca sadece gelişme, büyüme ve zafer müşahede ettiğini söyledi.

Toplantıda Nikaragua’nın solcu politikacısı Daniel Ortega’nın da hazır bulunması dikkat çekti. Ortega, ülkesinde Kasım ayında yapılacak seçimlerde Latin Amerika’daki ABD karşıtı bloka yeni bir üye kazandırmak istiyor. Öte yandan, üç ülke liderinin ticaret anlaşması için bir araya gelmesini Andean Paktı ülkeleri kaygıyla izliyor. Kolombiya, Ekvador ve Peru; Venezuela’dan sonra Bolivya’nın da pakttan ayrılması endişesi taşıyor. Nitekim Bolivya Maliye Bakanı Arche, bu ülkelerin ABD ile ikili işbirliği ilişkileri geliştirmeye devam etmesi halinde Venezuela’nın yaptığı gibi pakttan ayrılacakları uyarısı yapmıştı.

VAKİT  01.05.2006
AKRA