İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0607:3908:2412:5315:3717:5619:24
Kabe

Türkmen gazına Rusya çelmesi

Ekonomi
|

Yunanistan ile Türkiye arasında Türkmen gazının Avrupa'ya taşınmasını öngören doğalgaz boru hattı

Yunanistan ile Türkiye arasında Türkmen gazının Avrupa'ya taşınmasını öngören doğalgaz boru hattı konusunda beklenmedik bir pürüz ortaya çıktı. Rusya'nın Yunanistan'a Türkiye üzerinden satılacak gaz konusunda bir fiyat teklifi yaptığı, Türkiye'yi ikna için de BOTAŞ yetkililerini bu konuda pazarlığa davet ettiği ortaya çıktı. Türkmen gazı yerine kendi üretiminin Batı'ya aktarılmasını isteyen Rusya, Ankara'nın karşı çıkması durumunda ise Türkiye'ye verdiği gazın fiyatını arttırmakla tehdit ediyor.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, bu yıl içerisinde tamamlanması planlanan ve Türkmen gazını AB'ye taşıma amacı güden doğalgaz boru hattı projesinde son dakika pürüzleri meydana geldi. Projenin amacının tersine Rusya Yunanistan'a doğalgazı ''Mavi Akım Hattı'' ndan alması için teklif yaptı. İki ülke fiyat konusunda anlaşırken, Atina tarafı ''Türkiye'nin iknası'' konusunu Rusya'ya bıraktı. Bunun üzerine ise Rusya'nın ulusal gaz şirketi Gazprom, BOTAŞ yetkililerini acil olarak Moskova'ya çağırdı.

Edinilen bilgilere göre, bu görüşmelerde de Türk yetkililer ilginç bir durum ile karşı karşıya kaldı. Gazprom yetkilileri Yunanistan ile boru hattı konusunda anlaşıldığını iletirken, Türkiye'den de bu karara saygı göstermesini istediler. Ancak BOTAŞ'ın daha önce yaşanan doğalgaz krizlerini anımsatarak bu duruma sıcak bakmaması üzerine ise, Rus yetkililer Türkiye'ye sattığı gaz fiyatında artışa gidebileceğini belirttiler.

İtalya'ya da gidecek
Güney Avrupa gaz ringi olarak da adlandırılan Türkiye-Yunanistan doğalgaz boru hattının bu yıl tamamlanarak 2007'de doğalgaz sevkıyatına başlaması amaçlanıyor. Karacabey ile Gümülcine arasında inşa edilecek boru hattı ile ilk yıl 750 milyon metreküp ile başlayacak taşıma miktarı 2012'de 11 milyar metreküpe çıkacak. Bunun 3 milyar metreküpü Yunanistan'a, 8 milyar metreküpü İtalya'ya taşınacak. Doğu'daki gaz kaynaklarının Türkiye üzerinden Batı'ya transferini sağlayacak olması projenin önem kazanmasına neden oluyor. Yunanistan'a kadar giden hat ikinci etapta İtalya'ya uzatılacak. Böylece Avrupa'nın Rus gazına alternatif kaynaklara da ulaşması sağlanmış olacak.

CUMHURİYET - 2 MAYIS 2006 SALI
AKRA